Фандъкова: Компенсации за скъпото билетче ще ни принудят да съкратим линии

Фандъкова: Компенсации за скъпото билетче ще ни принудят да съкратим линии
Източник: БГНЕС

Решението на Общинския съвет е да се обжалва решението на тази инстанция, която отмени наредбата за поскъпване на билетите за градски транспорт. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Вчера тричленен състав на Административен съд София-град отмени като незаконосъобразна наредбата за поскъпване на билета в столицата. От юни 2016 г. за градски транспорт в София се плаща по 1.60 лв., преди това билетът струваше левче. Решението обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Относно това дали ще бъдат компенсирани хората заради по-високите цени на билета, ако съдът отмени окончателно наредбата, Фандъкова каза: "Всеки жест струва пари, така че нека отново подчертая, че в мотивите на съда се казва, че за да могат да се намалят разходи, тъй като транспортът струва пари и модернизацията струва пари, за да се намалят разходите, се предлага намаляване и съкращаване на линии. Ние не можем да си позволим да се съкратят линии, защото по всяка линия се возят хора и дори и да не е печеливша линията, ние сме длъжни да осигурим този транспорт. Ще се направят необходимите разчети, за да продължи модернизацията на градския транспорт. За три години подменихме над половината от автобусите. Продължаваме тази програма. Вече подготвяме процедурите за електробуси, които да бъдат и нови, и модерни, и щадящи околната среда, така че тези усилия ще продължат", каза Фандъкова.

"Трябва да посочим, че част от мотивите на съда са за това, че хората не могат да купуват дългосрочни карти, но нека да подчертаем, че откакто е взето това решение масово се купуват различни видове карти. Картите могат да бъдат и преференциалните карти, които значително поевтиняват пътуването. Хората искат да пътуват по-евтино и по-комфортно в нови модернизирани транспортни средства. По-евтино могат да пътуват чрез картите. За пенсионери, ученици и студенти картите са много по-евтини от цената дори на стария билет. В част от случаите се пътува за 0.50 лв. за пътуване, и дори по-ниско", продължи Фандъкова.

Каквото реши съдът, това ще се случи, заключи кметът на София.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.