Фандъкова: Над 40 000 души работят в ИТ сектора в София

Фандъкова: Над 40 000 души работят в ИТ сектора в София
Източник: БГНЕС

Работещите в ИТ сектора в София са повече от 40 000 души, 1/3 от тях са жени. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на конференцията на тема “Educate to create” в София Тех парк, предаде „Фокус“.

„През последните години София се утвърди като място отворено към създаване на нови компании, включващи иновациите и дигиталните технологии в своята дейност. Ние си поставихме за цел София да се развива не само като зелен град, но и като град на иновациите. По данни на Института за пазарна икономика ИТ секторът заема 5.7% от икономиката в София. Заетите в този сектор са с едни от най-високите заплати в страната. На територията на столицата работят около 5000 малки и над 20 големи компании със служители около 250 души. Тук са 89% от всички български компании, които работят в този сектор“, каза още Фандъкова.

„Това е една сфера, която наистина позволява повишаване стандарта и качеството на живот в нашия град. Ние разбираме това и се опитваме да подкрепим развитието на този сектор. Факт е, че младите хора са отворени към иновациите и дигиталните технологии", допълни тя.

По думите ѝ дигиталните продукти правят уроците и обучението по-интересни и по-модерни и позволяват включването на всички деца. А София е водеща в сферата на използване на нови технологии в образователния процес.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.