Фандъкова: Разширяване на Околовръстното до "Младост" ще има

Фандъкова: Разширяване на Околовръстното до Младост ще има

Премиерът Бойко Борисов се ангажира лично с подкрепа за разширяването на Околовръстния път до „Младост“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Тя обяви, че проектът за разширение на Околовръстния път на София от квартал "Младост" до подхода към магистрала "Тракия" е даден за съгласуване на последната инстанция. Фандъкова отрече да има проблем с Агенция „Пътна инфраструктура“, с която, по думите й, „работи добре заедно“.

„Преработеният проект в участъка за Южната дъга от „Младост“ за АМ „Тракия“ се съгласува. В момента е на последно съгласуване и предстои да бъде предаден в АПИ. Имаме уверенията на АПИ, че средства ще бъдат осигурени, така че се надявам в най-скоро време да започне изпълнението. Имам уверенията лично на премиера Бойко Борисов, който има голямото желание да подкрепи този проект, и да може този участък, където се образуват големи тапи в момента, да бъде изграден в най-скоро време“, заяви Фандъкова.

Припомня, че министърът на регионалното развитие Николай Нанков в писмен отговор до депутати заяви, че ако се намерят 78 млн. лв., за период от две години и половина, може да бъде решен проблемът по един от най-натоварените пътни участници в столицата – Околовръстното шосе от “Младост” 4 до разклона за автомагистрала “Тракия”. Забавянето на проекта за разширение на Околовръстното шосе е по вина на Столичната община, подчерта още министърът.

Строителните дейности по разширяването на Софийското околовръстно шосе стартираха в далечната 2006 г., а отсечката, която свързва “Младост” 4 и АМ “Тракия”, макар и изключително натоварена, продължава да разполага само с по едно пътно платно в двете посоки. Заради натоварения трафик в тази част на столицата, задръстванията около разклона за Горубляне и Самоков често са километрични. От отговора на министъра се разбира, че разширение на Околовръстното шосе в този му участък ще може да се очаква едва след края на 2020-та година. При това, ако се предвидят пари в бюджета още за 2018-та година. Парите за разширението трябва да дойдат от общината или от държавния бюджет, тъй като по европейските фондове, не е предвидено финансиране за този участък.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.