Федерална комисия в САЩ отмени правилата за неутралност в интернет


Федерална комисия в САЩ отмени правилата за неутралност в интернет
Снимка: iStock/Guliver

2573

Американската федерална комисия за регулиране на съобщенията (FCC) взе решение, което ще преобърне правилата в интернет. Комисията реши да отмени правилата за неутралност в интернет, което потенциално ще прекрои онлайн картата по неописуем начин, коментира The New York Times.

Т.нар. правила за неутралност гарантираха, че големите интернет провайдъри не могат да установят монопол, като на практика блокират по-малки играчи на пазара – чрез такси по отношение на различни видове услуги и чрез такси за определено съдържание, или дори чрез директно блокиране. Освен това, федералното правителство в САЩ вече няма да може да регулира високоскоростния интернет и това ще се счита за услуга, точно както за услуга се считат например ползването на телефонни линии, пише Actualno.com.

Председателят на FCC Аджит Пай защити решението, като каза, че с него гиганти като AT&T ще могат да предлагат много по-широк спектър от услуги, което реално е в плюс за потребителите. Всъщност решението беше взето с 3:2 гласа и точно този на Пай се оказа решаващ.

Новината предизвика моментална реакция, като Netflix коментира в официалния си профил в Twitter, че това не е краят, а само началото на дълга съдебна битка. Закана за съд дадоха още и неправителствените организации „Публично знание“ и Националната испаноговоряща медийна коалиция. Освен това, Американската интернет асоциация, в която членуват гиганти като Facebook и Google, също обяви, че ще обмисли завеждане на дело в съда.

Решението на FCC отразява виждането на администрацията на Доналд Тръмп, като ще минат минимум няколко седмици, преди то да влезе реално в сила и то в случай че няма битка в съда, каквато изглежда се очертава. Освен това, конгресмени и сенатори от страна на Демократическата партия вече публично обявиха, че ще изготвят законопроект, с който да блокират решението на FCC.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички