Фермери на протест заради ниските изкупни цени на млякото


Фермери на протест заради ниските изкупни цени на млякото
Снимка: Pixabay

2797

Фермери от Източните Родопи излязоха на протест край Кърджали заради ниски изкупни цени на млякото и неизплащане на субсидии.

Стопаните поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. Производителите се заканиха да преместят протеста си в София, ако до 29 януари исканията не бъдат изпълнени, предава БНР.

Освен оставката на земеделския министър и отмяна на Наредба 3, фермерите поискаха и уеднаквяване на субсидиите с тези в останалите страни-членки на Европейския съюз. За пример посочиха, че в съседна Румъния субсидията за едно животно е 460 евро, а в България 250 лева. Според стопаните, животновъдството в Родопите загива именно заради липсата на субсидии.

Фермерите не могат да ги получат, защото не могат да докажат предаденото количество мляко според наредбата. Разказаха, че една крава в планината трябва да дава, според тази наредба, по тон и половина мляко годишно, но това не можело да се случи. Фермерите имат проблеми и с изкупуването на млякото, защото мандрите не им приемали стоката с мотива, че складовете са пълни със сирене и кашкавал.

Фермерите обявиха, че ще протестират всеки ден до изпълнение на исканията им и дадоха срок до 29 януари, след което ще прехвърлят протеста си в София. Протестиращите тръгнаха да блокират международния път за Гърция, но полицията ги спря. Водят се преговори с присъстващите там полицаи.c

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички