Февруари и март са рискови месеци за пчелните семейства

Февруари и март са рискови месеци за пчелните семейства
Източник: Getty Images/Guliver

Месеците февруари и март са много рискови за пчелните семейства. Това каза Петя Иванов, председател на Националното сдружение на жените пчелари, пред "Фокус".

Тя посочи, че в момента някои от пчелните семейства вече имат пило и консумират по-голямо количество медени запази. Затова в този период е много важно пчеларите да подхранят семействата, за да има с какво да се изхранят личинките.

По думите ѝ резките температурни амплитуди, които се наблюдават в момента, не оказват съществено влияние върху пчелите. В повечето случаи те стоят на кълбо, а в хубави и слънчеви дни облитат.

„Стига да имат достатъчно хранителни запази, външните температури не могат да им повлияят. Когато има хубаво време те излизат и дори си набавят прашец. Колеги в Източна България, предимно покрай морето, наблюдават облитане и събиране на прашец. В това време на годината цъфтят кокичета в по-голямата част на страната, дори и при нас в Северна България. Пчелите си набавят пресен прашец в момента, така че засега състоянието на пчелните семейства е добре предвид външните условия“, посочи Петя Иванова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.