Финансирането на български проекти по плана "Юнкер" става по-лесно


Финансирането на български проекти по плана "Юнкер" става по-лесно
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

2651

Финансирането на проекти в България по плана Юнкер ще стане по-лесно след измененията, които приехме днес в Европейския парламент. Пътна или цифрова инфраструктура, свързваща отделни държави или региони, или иновативни енергийни инсталации са само няколко примери за възможни проекти, които са от стратегическо значение за страната ни и ще могат по-лесно да получават инвестиции по Плана. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод гласуваното късно снощи в Европарламента предложение за удължаване на плана Юнкер до 2020 г.

Майдел, която е единствен български представител в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП, допълни, че една от промените е отпадане на ограничението за минимална стойност на допустимите проекти. Друго въведение предвижда Европейската инвестиционна банка да взима предвид особеностите на икономиките на различните държави при оценяването на проекти, както и да публикува публично оценката на всеки проект по утвърден списък с критерии.

„В другата част на плана Юнкер – за малки и средни предприятия, българският бизнес е даван за пример в цяла Европа за активността си в търсенето и използването на средства. У нас има подписани споразумения за 202 млн. евро, които ще доведат до почти 1 милиард евро инвестиции. Това е 2% от целия брутен вътрешен продукт на страната ни за 2016 г.“, допълни българският евродепутат.

„Въпреки че постига целта си и увеличи финансирането за бизнеса у нас и в ЕС, ЕФСИ не е панацея. Резултатите ще се временни и непълни, ако не се обърне внимание на цялостната бизнес среда. Това включва промяна на икономически и фискални политики, провеждане до край на често непопулярни реформи. Важно е, че подобряването на инвестиционната среда и улесняването на бизнеса са сред приоритетите в икономичеклска програма на новото правителство“, заяви Майдел.

Българският евродепутат работи пo плана "Юнкер" и неговия първи стълб - Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) още от момента на създаването му. Тя беше докладчик за групата на ЕНП по доклада за напредъка на ЕФСИ в комисията по вътрешен пазар в Европарламента, чиито текстове в последствие бяха отразени в предложението на Европейската комисия за удължаване на срока на ЕФСИ. Майдел участва в редица информационни срещи и кампании за подобряване на ефективността на Плана и популяризирането му в България.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички