Финансист: Мерките за касовите апарати извадиха наяве скрити обороти


Финансист: Мерките за касовите апарати извадиха наяве скрити обороти
Снимка: БГНЕС

2265

Не зная дали числата са рекордни, защото в годините преди 2008-а имаше и по-големи излишъци, но всъщност не е толкова важна пропагандната стойност на съобщението, колкото икономическата. Това коментира пред БНР финансистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов по повод отчетения от Министерството на финансите рекорден бюджетен излишък в края на април - над 2,678 милиарда лева, което е 2,3% от прогнозния БВП.

„Тези резултати показват, че в България все още има достатъчно високо потребление и икономическият растеж, макар и не чак толкова голям, колкото бихме искали, все пак е в рамките на около 3% - един добър резултат.... Абсолютно нормално е по това време и при тази икономическа обстановка да има излишък. Това е правилното макроикономическо поведение. Освен това тези данни показват, че бюджетът е правилно балансиран“, заяви Дацов.

По думите му е невъзможно да се правят коментари на какво се дължи този излишък.

"Вижда се като тенденция от началото на годината – последните обстойни данни са за март – че има доста странни неща. На първо място трябва да кажем, че приходите се развиват добре, но те не са по-различни от предишните години като тенденция. Бяха в рамките на нормалното. 90% от всички тези номинални разлики, които се получават спрямо миналата година, се дължат на прихода от ДДС – странно, защото не може другите данъци да имат някакви изменения в рамките на един-два процента и едновременно ДДС да има, специално за март месец, от началото на годината спрямо миналата година изменение с близо 15%", допълни той.

„Факт е, че стъпката с касовите апарати дава резултат и извади на повърхността обороти, които са били скрити“, твърди Дацов.

Според него обаче е възможно едновременно да сме свидетели на намаляване на икономическата активност, тъй като са намалели приходите от корпоративен данък и данъка върху печалбата. Експертът посочи, че е рано да се коментира и да се правят заключения. Разходната част обаче определяща за един бюджет, категоричен е Дацов:

„В същото време трябва да отбележим, че има значително увеличаване на текущите разходи, което не е добра политика. Имаме помпане на текущи разходи под формата на заплати, пенсии и субсидии за сметка на инвестициите, които създават добавена стойност в икономиката“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички