Финландската PKC строи завод за 20 млн. евро в Сърбия

Финландската PKC строи завод за 20 млн. евро в Сърбия
Източник: PKC Group

Финландската PKC Wiring Systems започна изграждането на ново предприятие в Сърбия. Компанията, която произвежда окабеляващи системи за автомобилната индустрия, разширява с нови съоръжения фабриката си в индустриалната зона в Смедерево.

Инвестицията е за 20 млн. евро, като благодарение на нея ще бъдат наети 1200 души през следващите години. Новите индустриални площи ще са общо 11 000 кв. м.

На церемонията по откриването на строителната площадка присъстваха Кметът на Смедерево Ясна Аврамович, представители на PKC Wiring Systems и представители на изпълнителя ITG Smederevo

Кметът подчерта, че разширяването ще помогне за повишаване на жизнения стандарт на жителите на Смедерево.

Финландската компания ще е вторият най-голям инвеститор в района след китайската Неbеі Іrоn & Ѕtееl Grоuр (HBIS), която e собственик на огромната фабрика за стомана в града.

През лятото китайците обявиха, че смятат дa вложат 300 млн. дoлapa в завода, който е най-голямата стоманолеярна в Сърбия и е изнесъл продукция за 749.5 млн. евро през 2018 г.

PKC Group отвори своята фабрика в Смедерево през 2014 г. и в момента има 2700 служители в Сърбия.

20-те млн. евро в предприятието ще бъдат вложени в закупуването и инфраструктурното оборудване на земята, както и в реконструкцията на съществуващите съоръжения и изграждането на нови.

"След HBIS, PKC Wiring Systems е най-важната фабрика за град Смедерево. Това е екологична фабрика, без запаси от дим", казва Аврамович, цитирана от сръбски медии.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.