Фирма, отстранена от търга за интерконектора с Гърция, се оплака от изтичане на информация

Фирма, отстранена от търга за интерконектора с Гърция, се оплака от изтичане на информация
Източник: iStock/Guliver

"Работата на комисията е повлияна от трети лица, като е налице "изтичане" на информация и неопазване на тайната на обстоятелствата, които членовете на комисията са узнали във връзка с работата си". Това твърди в своята жалба фирмата "Топливо – 2" ЕООД от поръчката за производство и доставка на тръбите за интерконектора с Гърция, предаде Actualno.com.

Според жалбоподателя, чийто едноличен собственик е Васил Щраков, фирмата му е отстранена незаконосъобразно от участие. Компанията твърди, че е констатирала неправомерен достъп на Бруно Лерино, Джанлука Куатиери, Корина Карамесинис и Енрико Виняти до офертите на участниците.

"На 31.08.2018 г. е извършена проверка на място във фабриката на декларирания от "Топливо – 2" ЕООД подизпълнител "Либърти Пайпс Хартълпул", Великобритания, на която са присъствали лица, които не са членове на комисията", сочат още от дружеството. И акцентират върху това, че на 13.09.2018 г. при посещението на декларирания от жалбоподателя подизпълнител в Турция "Тосцелик Спирал Бору Уретим Синай" отново са присъствали лица, които не са членове на комисията.  

С решение от днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърля жалбата на "Топливо – 2", като тя подлежи на обжалване пред ВАС. Възложени за плащане на фирмата са разноски на стойност 4000 лева – по 2000 за възложителя на поръчката "Ай Си Джи Би" и на спечелилото търга гръцко дружество "Коринт Пайп Индъстри С.А." за адвокатски възнаграждения.

"По отношение на твърдението за "изтичане" на информация, предвид участието в проверките на лица, които са представители на възложителя, но не и членове на комисията, КЗК намира, че по производството липсват подобни данни. Не са налице данни и доказателства, които да потвърждават изразеното от жалбоподателя виждане, че е разкрита информация от офертите на участниците. Въпреки участието на тези лица в проверките на място в заводите, същите не са имали достъп до офертите на участниците. Тоест, до данни и информация, описана в техническите предложения, а единствено са присъствали при осъществената проверка /оглед/ относно установяване на възможността за изпълнение на предмета на обществената поръчка", се сочи в решението на Антимонополната комисия.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.