Фирмата за ремонта на "Графа" ще прави и този на площад "Александър Невски"


Фирмата за ремонта на "Графа" ще прави и този на площад "Александър Невски"
Снимка:

3244

Фирмата, наета да управлява скандалния ремонт на ул. "Граф Игнатиев", ще ремонтира и площад "Александър Невски". Става въпрос за архитектурно бюро А.Д.А, ръководено от арх. Иво Пантелеев, което през 2014 г. спечели обществената поръчка на Столичната община за ремонта на жълтите павета пред храма, пише Actualno.com.

От сдружение "Зограф", в което участват преподаватели от Художествената академия, призоваха в писмо до медиите да се проведе общоградски референдум дали одобреният проект да се реализира и дали софиянци са съгласни пространството около катедралния храм "Св. Ал. Невски" крайно да се промени. Става въпрос за т.нар. Зона 4 от централната градска част, чието обновление ще струва 20 млн. лв. без ДДС.

Очакваме Министерство на културата, НИНКН и Столичният общински съвет спешно да се "задействат" - след като се харчи сериозен финансов ресурс и ще се правят радикални градоустройствени промени в най-емблематичното място, каквото е наситеното с национални светини и символи пространство край катедралата "Св. Ал. Невски", софиянци трябва да се произнесат на общоградски референдум дали са съгласни с реализацията на вече одобрения проект за въпросния мащабен ремонт или имат по-различна визия за това как да се подхожда към знакови места, намиращи се под закрила на Закона за културното наследство, категорични са от сдружението.

По проекта на фирмата изпълнител се предвижда подмяна на паважа на ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до Паметника на Незнайния воин. "Предстои да бъдат извадени и премахнати завинаги едроразмерни павета, въпреки че са декларирани за паметник на културата и са под закрилата на закона, за да бъдат сменени с "модерна" настилка, която не само че е със спорна естетика, но по обясними причини едва ли ще издържи и оцелее десетилетия", опасяват се от сдружение "Зограф".

Предвижда се всички тротоари около площад "Ал. Невски" да се изравнят с нивото на уличното платно, което може да наложи поставянето на ограничители заради безопасността на пешеходците.

Предлага се в паважа около самия храм-паметник "да се инкрустират "златни" плочки, които ще изразяват почит към граждани с принос към София и към България", пише в ескизния проект на А.Д.А. Плочките всъщност ще са бронзови, с размера на паве и "ще внесат допълнителна символика", аргументират се авторите на проекта.

Скулптурната композиция "Ослепените Самуилови воини" на Любомир Далчев ще бъде махната от градинката зад Военния клуб. На нейно място проектът на А.Д.А ще монтира "композиция от модули от лят камък". От същия лят камък са и пейките на площад "Славейков". Скулптурата на Далчев се обмисля да бъде поставена в градинката между Софийския университет и Художествената академия.

Обществената поръчка за реконструкция на зона 4 на централната градска част обхваща площад "Ал. Невски", пл. "Народно събрание", градините "Кристал", пред ректората на Софийския университет и пред църквата "Света София", паметника "Левски" и пл. "Гина Кунчева", пространството между ул. "Оборище" и Военния клуб, участък от ул. "Оборище" източно от пл. "Ал. Невски" и част от ул. "Париж", между ул. "Оборище" и бул. "Цар Освободител".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички