Фирми на Цветан Василев и Гриша Ганчев са най-проблемните длъжници на КТБ


Фирми на Цветан Василев и Гриша Ганчев са най-проблемните длъжници на КТБ
Снимка: БГНЕС

3652

Компании, свързани с бившия собственик на КТБ Цветан Василев и собственика на ЦСКА-София Гриша Ганчев, са най-проблемните длъжници на Корпоративна търговска банка. Това показва анализ на синдиците на банката Ангел Донов и Кристи Маринова. Синдиците са изброили 17 големи длъжници и свързани с тях дружества, които не само не желаят да си плащат огромните дългове към КТБ, но и създават редица юридически пречки средствата да се съберат по съдебен път.

На първо място в анализа са поставени фирмите от групата "Петрол". Например „Нафтекс Петрол” ЕООД е длъжник на КТБ по 3 договора за кредит с общ размер на задълженията от около 140 млн. лева. За част от дълга солидарни длъжници са „Елит Петрол“ АД и „Варна Сторидж“ ЕООД и „Арвен” АД, който е длъжник на КТБ по договор за банков кредит за сумата от около 53 млн. долара. По дълга на "Арвен" поръчители са „Нафтекс Петрол” ЕООД и „Елит Петрол” АД, а заложен длъжник е „Петрол Транс Експрес” ЕОО.

Синдиците казват, че са предотвратили прехвърлянето на дяловете на "Нафтекс Петрол" ЕООД на стойност 263 млн. лв. на "Олимп Спорт Тетевен" ООД на цена от 1 лв. В края на 2015 г. синдиците на КТБ заведоха рекорден иск срещу "Петрол" на стойност 234 млн. лв.

В списъка влиза и апетитният завод за боеприпаси "Дунарит", чиито кредити в размер на 86 млн. лв. са погасени изцяло с прихващания, осчетоводени в периода на квестура на банката. По данни на синдиците компанията все още непряко се държи от Цветан Василев, въпреки споровете около собствеността ѝ и опитите на русенския военен завод "Емко" да придобие контрол върху нея, както и въпреки публичните заявления на Бойко Борисов докато беше премиер, че държавата си е върнала завода.

Един от големите длъжници на КТБ е и дружеството "ТЦ-ИМЕ" АД, което по договори дължи на банката около 88 млн. евро. Това дружество беше посочено като "гара разпределителна" по отпускането на съмнителни кредити от КТБ за трети страни. Синдиците посочват, че при "ТЦ-ИМЕ" е регистриран един от малкото случаи на добросъвестно поведение на длъжник на КТБ след обявяването на банката в несъстоятелност. В резултат в момента синдиците водят дело за обявяването на "ТЦ-ИМЕ" в несъстоятелност и имало шанс да върнат част от парите. Според анализа на синдиците компанията е свързана с Цветан Василев, докато според разследване на в. "Капитал", след раздора между Василев и Пеевски компанията е по-скоро под контрола на Делян Пеевски.

В списъка на най-проблемните длъжници влиза и "ИПК Родина" АД, което според анализа към юни 2016 г. дължи на банката около 67 млн. лв. Синдиците твърдят, че двама от тримата управители на дружеството са свързани с Цветан Василев "според публикации в пресата". Става въпрос за адвокат Мартин Апостолов и Людмила Петрова.

Иначе Делян Пеевски е посочен само веднъж в анализа на синдиците – във връзка с официалното му участие в "Техномаркет" към март 2016 г. през дружеството "НСН Инвестмънт". Там обаче изрично се подчертава, че към момента "Техномаркет България" АД нямат непогасени задължения към КТБ. Компанията е имала кредити от 5 млн. евро и 3 млн. евро. Задълженията и по двата кредита обаче били погасени с прихващания, основно с вземания на групата „Миролио“.

Прави впечатление, че голяма част от констатациите на Донов и Маринова са базирани на "публикации в пресата". По последни публични данни синдиците са събрали едва към 180 млн. лв. от търсените 3,9 млрд. лв. по масата на несъстоятелността на банката, коментира Mediapool.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички