Фирмите ще имат повече време за годишните отчети, подават ги само пред НАП


Фирмите ще имат повече време за годишните отчети, подават ги само пред НАП
Снимка: Pixabay

13301

Данъчното приключване на фирмите ще бъде олекотено вероятно още от следващата година. Бизнесът и данъчните са се договорили компаниите да се отчитат само пред националната приходна агенция в срок до края на юни, а статистическият институт и Търговският регистър ще получават от данъчните по електронен път попълнените вече годишни отчети за дейността си, пише "Монитор".

Вестникът припомня, че в момента бизнесът подава годишни финансови отчети два пъти веднъж до 31 март се подават годишните финансови отчети до Националния статистически институт, а оттам служебно се изпращат към НАП. Другият срок за фирмите е 30 юни, при който се публикуват в Търговския регистър финансовите отчети заедно с решението за тяхното приемане.

Предложението е направено от големите работодателски организации във връзка с изработването на единна входна точка за подаване на годишни финансови отчети, коментира пред "Монитор" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Искането всъщност е старо предложение на бизнеса още от 2015 г. И в тази връзка беше направена работна група в Държавна агенция "Електронно управление", която излезе с концепция за създаването на единната входна точка. Проект по ОП "Добро управление" беше финансиран, който да създаде приложно идеята.

Фирмата ще трябва еднократно да подаде годишни отчети за дейността си и информацията ще се използва от трите държавни институции във вида, в който е подадена. Така ще може да се правят справки и ще бъдат ограничени възможностите за грешки.

Тук идва и затруднението, че ако останат сегашните срокове, както са в момента, бизнесът ще бъде принуден да изготви финансовите отчети до 31 март, да ги подаде, както и да свика общото събрание на съдружниците или на акционерите, които да ги приемат. Всичко това трябва да се случи до края на март, което е невъзможно, смята шефът на АИКБ.

По-реалистично е срокът от 31 март, който е до момента, да бъде изместен и да бъде приравнен на срока за Търговския регистър, който е 30 юни. Пред "Монитор" от приходната агенция неофициално коментираха, че ако срокът бъде изместен, то вероятно подаването на финансовите отчети ще започне от 1 март.

До момента също има възможност за коригиране на декларация до 30 септември, но ако срокът бъде удължен, то тази възможност ще отпадне. И така това, което ще бъде подадено, ще бъде окончателно. Обсъжда се промените да влязат в сила още догодина.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички