Физиотерапевти протестираха пред здравното министерство

Физиотерапевти протестираха пред здравното министерство
Източник: БГНЕС

Физиотерапевтите в България излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването с искане да се обсъди статутът на професията, предаде БГНЕС.

Специалистите са изготвили 5 искания към ресорния министър Кирил Ананиев. Освен регламентирането на професията, физиотерапевтите настояват за спешна среща с министъра, на която да се обсъди дългосрочна стратегия за развитието, специален съсловен закон и стандарт по физиотерапия.

„Трудът на физиотерапевтите трябва да бъде достойно заплатен, когато има стандарт на процедурите”, заяви съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите в България проф. Видьо Желев.

Физиотерапевтите ще настояват да се осигуряват безплатни процедури за българите.

Желев припомни, че законодателните проблеми на съсловието започват още през 2007 година след разделение на рехабилитаторите и кинезитерапевтите в отделни професионални направления, а от там и на цялата асоциация. През 2015 г. е воден разговор за промени, които така и не са довели до нищо. „Оказа се, че ни изиграха“, спомня си още Желев.

Очаква се първите същински разговори с Кирил Ананиев да се проведат идния понеделник.

В Русе днес студенти от специалност "Кинезитерапия" в Русенския университет излязоха на протест за по-добри условия на труд и достойно заплащане.

Заявиха, че действията им ще продължат докато не започнат да се вземат мерки за изпълнение на техните искания.

На първо място протестиращите студенти искат приемане на Закон за съсловната организация на физиотерапевтите в България. Освен това настояват трудовото им възнаграждение да стане поне 2 минимални работни заплати. Това, на което много държат е, и да има едно наименование за рехабилитатори и кинезитерапевти, а именно физиотерапевти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.