Фондът за лечение на деца ще плаща по-лесно протези

Фондът за лечение на деца ще плаща по-лесно протези
Източник: Thinkstock

Редица облекчения при предоставянето на медицински изделия предвиждат промени в правилника за работата на Фонда за лечение на деца, публикувани за обществено обсъждане. Занапред фондът ще може сам да прави обществени поръчки за медицински изделия и да ги предоставя на лечебните заведения, в които ще се осъществи лечението на детето, пише в. "Сега".

Допълнително е дадена възможност и лечебните заведения да осигуряват медицински изделия, в случай че има проведена обществена поръчка и е договорена по-ниска цена. Изглаждат се и критериите за апаратите и уредите за индивидуална употреба, за които не се налага хоспитализация на детето. Сега изискванията към тях били приравнени на останалите и често се оказвали неприложими.

Досегашният ред за отпускане на медицински изделия причиняваше в някои случаи големи закъснения в лечението. Особено нашумя случай на дете, което чака с месеци операция в "Токуда", защото фондът може да плаща само изделия, купени с обществена поръчка, а болницата не е длъжна да прави такива конкурси. В същото време "Токуда" беше единствената, която можеше да направи нужната операция. Проблеми имаше и с "Пирогов". Тази процедура беше въведена заради други проблеми пак с медицинските изделия - оказа се, че фондът плаща на съмнително високи цени импланти, клапи и др., като имаше подозрения, че деца се оперират без нужда само заради комисионата от изделието.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.