Франция и още пет държави от ЕС може да нарушат правилата за дефицита


Франция и още пет държави от ЕС може да нарушат правилата за дефицита
Снимка: Getty Images/Guliver

2057

ЕС предупреди, че Франция и още пет държави рискуват да нарушат правилата на блока за строги финансови правила, с което се увеличи натиска върху президента Еманюел Макрон за прокарване на решителни реформи.

Брюксел също алармира за високия правителствен дълг на Италия, което е нов знак за загриженост от положението в третата икономическа сила в ЕС, вече разтърсвана от страхове за стабилността на банковия й сектор.“Основното послание към Франция е значимостта на коригирането на значителния дефицит през тази годинак, каза пред AFP Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Еврокомисията, отговарящ за еврото.

Белгия, Италия, Австрия, Португалия и Словения са другите пет страни, подлагани на критика заради значителните им дефицити, казаха от ЕС.

Предупреждението идва в момент, когато Макрон се опитва да прокара амбициозна програма за реформи, имаща за цел да рестартират еврозоната след гласуването на Брекзит.

Но неговите планове са изложени на риска да бъдат блокирани, след като разговорите за коалиция в Германия поставиха под заплаха позицията на канцлера Ангела Меркел, един от най-сериозните поддръжници на Макрон.

Макрон обяви, че ще намали публичните разходи със сериозни реформи и орязване на разходите.

Френските законодатели одобриха първия му годишен бюджет във вторник, докато президентът се противопоставяше на обвиненията, че плановете му за финансите облагодетелстват богатите.

Домбровскис и Пиер Московиси, еврокомисарят по икономиката, междувременно бяха настроени да пишат на италианското правителство, давайки му срок до пролетта на 2018 г. Рим да постави нещата в ред. „В случая с Италия продължаващият висок държавен дълг е причина за загриженост“, гласи позицията на ЕС.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички