Франция ограничава чуждите инвестиции в технологиите

Франция ограничава чуждите инвестиции в технологиите
Източник: iStock/Guliver

Франция планира да разшири законодателството, защитаващо нейните "стратегически" индустрии от чужди поглъщания, като добави към списъка технологии като изкуствен интелект. Това каза министърът на икономиката Бруно льо Мер в понеделник, предаде БГНЕС.

"Не се заблуждавайте, Франция е отворена страна и искаме Франция да стане привлекателна за чуждестранните инвеститори", каза льо Мер на пресконференция. Въпреки това, "откритостта не означава плячкосване на нашите технологии, ноу-хау, нашите таланти".

През 2014 г. Франция прие така наречения закон Монтбур, определящ стриктен надзор над чуждите оферти за компании в ключови отрасли като енергетиката и транспорта.

Льо Мер заяви, че Франция сега ще определи "нова инвестиционна доктрина", за да осигури по-голяма яснота относно инвестициите на чуждестранни групи. Париж също така ще гледа на цифровите сектори, включително съхранението на данни и изкуствения интелект, като на стратегически сектори, обект на стриктен надзор, ако има чуждестранни акционери.

Франция ще поиска от Европейската комисия, заедно с Германия, Италия и Испания, да формулират правила за чуждестранните инвестиции в Европа, посочвайки необходимостта от "защита на националните интереси".

Този ход съвпада с решението на кабинета на Германия миналата година да засили вниманието върху придобиванията на компании в стратегически отрасли от купувачи извън ЕС, като реагира на безпокойството в цяла Европа по отношение на китайските поглъщания.

Льо Мер, който придружава президента Еманюел Макрон по време на посещението му в Китай по-рано този месец, призова за "реципрочност" с търговските партньори на Франция и спазването на "ясни правила".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.