Франция премахва 35-часовата работна седмица


Франция премахва 35-часовата работна седмица
Снимка: iStock/Guliver

2567

Франция ще премахне задължителната 35-часова работна седмица и ще даде право на компаниите да договарят със служителите си въвеждането на по-дълго работно време при изрично доплащане за извънредния труд. Това обяви премиерът Манюел Валс, предаде Reuters. Готвените промени със сигурност ще срещнат съпротива в управляващата социалистическа партия и сред синдикатите.

Пазената яростно от профсъюзите по-кратка работна седмица, която бе една от най-важните реформи на социалистите в края на 90-те години, бе въведена с идеята да насърчава създаването на работни места. Сега много от работодателите посочват, че това ограничение им коства допълнителни разходи и пречат на конкурентоспособността им в световен мащаб. Този възглед се споделя от десницата, чуждите инвеститори и редица икономически експерти.

"Изключенията от законово установения размер на работната седмица от 35 часа вече няма да се считат за нарушение на закона", каза френският премиер Валс, след като се запозна с доклад на бившия министър на правосъдието Робер Бадинте с идеи за реформи.

Правителството обещава да не отменя членовете от френския Кодекс на труда, които постановяват, че законната работна седмица е 35 часа. Вместо това досегашната норма ще е част от по-широкообхватен текст за правата на служителите, която ще залегне в закона и няма да може да бъде променяна от работодатели и профсъюзи.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички