Франция продаде част от дела си в Renault

Франция продаде част от дела си в Renault

Френското правителство осъществи операция по продажбата пакета акции в компанията Renault, който беше придобит от него преди 2,5 години, когато министър на икономиката беше сегашният президент Емануел Макрон. Това съобщи Агенцията за държавно участие в икономиката, цитирана от AFP.

През 2015 г. придобиването на тези акции, което увеличи делът на държавното участие от 15,01% - на 19,74%, доведе до рязко влошаване на отношенията с партньора на Renault - автомобилната компания Nissan. Японската страна беше недоволна от увеличението на дела, което даде възможност на френското правителство да удвои своето право на глас като дългосрочен инвеститор. След това, ставайки кандидат за президент, Макрон пое като едно от предизборните си обещания да нормализира тази ситуация.

Сега операцията за продажба на акции се оказа изключително изгодна за френската държава, поради разликата в котировката - тя й донесе приход от над 55 милиона евро. Като цяло държавата се раздели с 4,73% от капитала на Renault, като намали дела си на ниво от 15,01%. Целият пакет от 14 милиона акции беше продаден за 1,21 милиарда евро, които постъпиха в сметката на Агенцията на държавно участие в икономиката.

В същото време 10% от продадените акции бяха купени от самия концерн Renault за 1,4 милиона евро. Това стана в рамките на програмата на корпорацията за закупуване на собствени акции.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.