Френски избори като никои други


Френски избори като никои други
Снимка: Getty Images/Guliver

3597

Коментар на Соня Делесал - Столпър за The Guardian

Еманюел Макрон почти със сигурност ще бъде следващият президент на Франция. Облекчението е огромно. Домино ефектът след референдума за Brexit все още не се е материализирал. И поне засега европейският проект печели. В неделя вечер много от поддръжниците на Макрон вееха не само френски, а и европейски знамена. За него е невероятно постижение, че събра най-много гласове.

Математически е невъзможно за Марин льо Пен да събере достатъчно подкрепа в следващите две седмици, за да спечели балотажа на 7 май. Причината е всички други нейни опоненти сега ще призоват електората си да гласува за Макрон. Франсоа Фийон вече го направи, както и социалистът Беноа Хамон. Същата стратегия проработи през 2002 г., когато Жак Ширак спечели смазваща победа над бащата на Марин - Жан-Мари льо Пен.

Резултатите от първия тур донякъде са шокиращи, но не заради подкрепата за льо Пен, за която бяхме подготвени от социологическите проучвания, а защото следващият президент няма да дойде от нито една от двете основни партии във Франция - консервативната и социалистическата. Това се случва за първи път от началото на Петата република на Шарл дьо Гол през 1958 г. Франсоа Фийон, кандидатът на консерваторите, загуби доверието на хората след обвинения в корупция. Беноа Хамон, на когото определено му липсва харизма, пък донесе на социалистите най-лошия резултат от десетилетия.Той бе изпреварен от крайно левия кандидат Жан-Люк Меланшон, който получи невероятните 19,5%.

Голямата изненада обаче си остава Еманюел Макрон. Без да е официален член на партия, познат само като финансов министър за две години, 39-годишният политик сега стои пред вратите на Елисейския дворец.

Той бе най-проевропейски настроеният кандидат, както и този с най-оптимистична кампания. Обвиниха го в популизъм, но е факт, че привлече хората, които досега дори не са се интересували от политика.  

Франция има избор. Може да бъде повече или по-малко отворена; повече или по-малко демократична; повече или по-малко европейска. С Еманюел Макрон, тя избра отвореност, демокрация и Европа. 

Истинската битка обаче ще е през юни с парламентарните избори. Макрон ще трябва да събере достатъчно голямо мнозинство, за да може да управлява - и то с политическо движение, което не съществуваше допреди една година. Ще бъде трудно, но след този първи рунд за него вече нищо не изглежда невъзможно. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички