ГЕРБ и БСП изпаднаха в противоречия за надвзетите партийни субсидии

ГЕРБ и БСП изпаднаха в противоречия за надвзетите партийни субсидии
Източник: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Куп противоречиви изказвания на депутати от ГЕРБ и БСП по темата с размера на партийните субсидии белязаха сутрешния телевизионен ефир. Стигна се дотам, че дори колеги от една партия говореха различни неща.

Особено ясно пролича разделението между депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Десислава Атанасова. Считам, че субсидиите са изчислявани правилно. От 2001 година текстовете на закона са едни и същи, каза председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова пред Нова телевизия. Според нея, винаги бил действал принципът за препразпределение на гласовете, дадени за партии и кандидати, които не са преминали бариерата от 1%. Стоянова каза и, първо касационната прокуратура трябва да уточни има или няма нарушение и тогава ще има реакция, а не след първоначалното разпореждане на Върховната апелативна прокуратура. По думите ѝ, не ставало въпрос за объркване, но имало техническа грешка с опцията "Не подкрепям никого".

Много години методологията е ползвана от Сметната палата и сега се сещаме, че не е правилно, опита да се защити Стоянова. И отрече, че е изтекла погасителната давност.

Установена е грешка, призна депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която не можа да обясни как така е станала грешка за милиони, като обясни, че през цялото време Сметната палата е заверявала одитните доклади на партиите без да има забележки по темата.

"Знам че сумата да всички политически партии е около 16-18 млн. лв. Всяка партия има счетоводител, който е заявявал сумата. Нинова преди 2-3 месеца е декларирала, че БСП трябва да получи съответната сума", заяви Атанасова относно Закона за политическите партии, според който надвзетите от партиите субсидии ще се удържат от следващи плащания към партиите.

"Моят апел е да бъдат по-внимателни. Сметната палата е заверявала на всички партии и годишните финансови отчети. През 2011 години в доклада ясно е описан механизмът за получаване на субсидията. Сега е моментът за дебат. Добро е предложението ясно и категорично да се каже по колко лева на глас се получават от партиите", допълни още тя.

БСП – разбрали-недоразбрали

В началото на 2017 година служител на БСП отишъл да пита във финансовото министерство защо на Столетницата се превеждат повече пари, но бил успокоен, че това било по закон. Това каза депутатът от БСП Крум Зарков пред bTV. Може би единственият ни грях е, че сме се предоверили и е трябвало да продължим да настояваме, добави той.

"Би трябвало да е ясно, че един глас се умножава по 11 лв., какво обаче се получава, като се съберат всички действителни гласове и другите от "Не подкрепям никого. Начинът, по който се формират мандатите е едно, определянето на субсидията е друго", поясни Зарков.

Не е наша работа, включи се по Нова телевизия и колегата му Филип Попов. Той попита Стоянова защо като няма проблем, има сега предложение за промяна на закона. На въпрос колко има да връща БСП, Попов отвърна, че не знае и било работа на финансовия министър да сметне.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.