ГЕРБ и ДПС продължават да убеждават, че без преференция е по-добре


ГЕРБ и ДПС продължават да убеждават, че без преференция е по-добре
Снимка: БГНЕС

2383

Не сме ограничили мажоритарният избор, преференцията не е мажоритарен вот. Тази теза вкупом защитиха депутатите от ГЕРБ и ДПС Димитър Лазаров и Джихан Ибрямов, след като късно снощи беше прието партийна листа да се пренарежда само при минимум толкова гласове, колкото са необходими за влизане в съответния изборен орган – парламент, общински съвет, Европейски парламент.

Същевременно депутатът от БСП Крум Зарков беше категоричен – ако тези правила важаха още преди изборите през 2017 година, нямаше да има влезли в сегашния парламент депутати с преференция. Практически се обезсмисли преференциалният вот и това беше направено умишлено, убеден е червеният депутат. За ДПС не съм изненадан, те си защитават тази позиция, но когато направиха това предложение и през ум не ми беше минало, че ГЕРБ ще подкрепят, подчерта Зарков.

Оставихме лошата част от преференциалната система и махнахме добрата. Пак може да се събират гласове чрез покупко-продажба за даден кандидат, просто няма да има разместване на листата, подчерта депутатът от ВМРО Александър Сиди. Надяваме се президентът да наложи вето, има много проблеми в този кодекс – това, което правим на парче, според мен е грешно, повтори той това, което каза и снощи в парламента.

Трябваше това да го коментираме на Коалиционен съвет, посочи още Сиди, но Лазаров му опонира – първо трябвало да има вътрешен коалиционен съвет на "Обединени патриоти", а той не можел да се събере, да не се говорело сега за Голям коалиционен съвет.

Тезата на Лазаров беше, че ГЕРБ поискали изцяло мажоритарен вот, но никой не ги подкрепил, а сега опозицията в парламента се оплаква от преференцията. Би трябвало с промените гражданите да станат по-активни, каза още депутатът и даде пример – правело се вътрешен вот на членовете на ГЕРБ, не било авторитарно подреждането на листите.

Ибрям стигна и по-далеч – хем Изборният кодекс преди промените пречел на гласуването, хем не трябвало да има изменения половин година преди изборите. И засегна темата как във Великобритания имало огромни опашки да се гласува и съвсем малко – по една минута, с което обърна темата към неприетото предложение на ДПС да се откриват секции в чужбина без ограничения.

За финал Лазаров заговори за проблеми с машинното гласуване, след като вече беше решено на евроизборите да има 3000 секции с машини, на местните избори – 6000 машини, а от догодина в България изцяло само машини. На предишните избори имало например 9 секции, от които не е предадена контролната памет на машините – не можело още отсега, за евроизборите, да има машини навсякъде, както искаше снощи БСП. Мен ако питате, нека 3000 машини или 6000 има само в една община или област, да се обучат хората, добави той. Настояваме само да се изпълни законът – през 2014 в Изборния кодекс беше заложено 2019 година да има пълно машинно гласуване, припомни Крум Зарков. А Ибрям също подкрепи цялостно машинно гласуване, имало достатъчно пари и ДПС не знаело защо има такъв отпор.

В подобен дух премина разговорът на други депутати в студиото на bTV.

"С тази промяна нито един народен представител не би влязъл парламента. Бяха гласувани текстове, които депутатите не бяха чели и с това се взриви доверието в изборната система". Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков. По думите му по този начин е пренебрегната волята на 2 млн. граждани, които биха ползвали преференции.

Боженков обърна внимание и на факта, че след гласуването от 14 февруари над половината от актовете на ЦИК няма да може да се обжалват. "Това гласуване мина с гласовете на патриотите. Държавното управление не е селска кръчма, в която да влизаш и да излизаш, когато си поискаш", добави още Боженков.

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков изборното законодателство е политически въпрос и има своите плюсове и минуси. "Ако говорим за коренна промяна това означава да минем на мажоритарни избори. Тук не се променя политическата ситуация... Никога не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с БСП", допълни още той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички