ГЕРБ и ДПС се разбрали за субсидия 1 лев, но и за отворено финансиране


ГЕРБ и ДПС се разбрали за субсидия 1 лев, но и за отворено финансиране
Снимка: БГНЕС

2478

Партийната субсидия да е 1 лев, но да има и отворено финансиране - до такова споразумение са стигнали ГЕРБ и ДПС, които са провели среща рано тази сутрин.

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента, предаде bTV.

ГЕРБ и ДПС са провели изненадваща среща още в 8 сутринта. Законът ще влезе в комисия утре, а в пленарната зала в петък.

В срещата с ГЕРБ участва и народният представител Делян Пеевски. На въпрос дали би инвестирал в теца на Доган, Пеевски каза: "Винаги бих инвестирал в проект на г-н Доган".

Вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии, а от ГЕРБ са ги поканили на срещата.

"Ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия", обясни Карадайъ.

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии, но остават твърдо зад предложението си за субсидия от един лев, обяви пред журналисти в парламента и председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя посочи, че за да се даде възможност на партиите да поддържат своите структури, ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно.

Менда Стоянова уточни, че законодателни промени ще бъдат направени по отношение на отвореното финансиране. "Един лев е наистина ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения, както е в момента", каза тя.

По думите на Стоянова американският модел на финансиране изисква да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите, при пълна прозрачност, попълване на декларациите за произход и качване на въпросните декларации в регистър на Сметната палата.

Депутатите от БСП реагираха остро на предложените промени. ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот, заяви Крум Зарков от левицата. Това е истински атентат срещу базисните постижения на българската демокрация, каза още Зарков.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички