ГЕРБ подкрепи "Нова република" за предоговаряне на цените с "Газпром"


ГЕРБ подкрепи "Нова република" за предоговаряне на цените с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

2293

ГЕРБ е готова да участва в подоготовка на становището относно предоговарянето на цените, на които България купува газ от „Газпром“. Това обяви бившият енергиен министър Теменужка Петкова на съвместен брифинг с политическия говорител на „Нова република“ и също бивш енергиен министър Трайчо Трайков. Позицията на ГЕРБ е факт след работна среща на лидера на партията Бойко Борисов и представители на "Нова република".

Петкова уточни, че още няма конкретна информация какво точно е направило служебното правителство във връзка с възможността да има предоговаряне. Тази възможност се откри благодарение на антимонополното разследване на Европейската комисия, което принуди „Газпром“ да обещае предоговаряне на няколко европейски държави, включително България. Припомняме, че след среща на „Нова република“ със служебния премиер Огнян Герджиков служебното правителство обяви, че е съставило експертна група с участието на държавните дружества „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД. По информация на Actualno.com обаче в тази група все още липсва представител на най-важния регулаторен орган – КЕВР, което изглежда странно. След срещата с „Нова република“ служебният кабинет каза, че може да се иска удължаване на срока за даване на позиция (4 май), като сега Теменужка Петкова одобри евентуален такъв ход.

"Има съвпадение по почти всички точки по това какво трябва да иска и защитава България. Силно окуражен съм от тази изразена воля да се действа по въпроса. ГЕРБ има възможност да помогне по въпроса за удължаването на срока, в който да дадем този отговор. Позицията трябва да бъде юридически силна и да се чуят всички гледни точки“, обясни Трайков, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че с Борисов говорили и за цените на горивата и акцизните складове. „Той прояви желание тази тема също да бъде дискутирана и да се търсят решения в полза на българските потребители“, каза говорителят на Нова република.

Пред Actualno.com депутатът от 43-тото Народно събрание Петър Славов коментира, че времето изтича – до 4 май България трябва да представи становище пред ЕК. Именно ЕК координира воденето на разговорите с „Газпром“, тъй като са засегнати повече страни-членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Славов уточни и, че изчислението на Трайчо Трайков, че сме били ощетени с 30-40% в цената в посока нагоре е на база данни на регистъра на Европейската сметна палата за 2014 година. От БЕХ не ни казаха каква е цената сега, защото е търговска тайна, уточни той във връзка със срещата на „Нова република“ с Огнян Герджиков.

Междувременно „Нова република“ изпрати официално писмо до всички десни политически формации в България, с което призова да бъде направена работна среща. „Имаме основание за тревога, че българската позиция, макар правилно ориентирана, е закъсняла и недостатъчно амбициозна и има реална опасност България да пропусне исторически шанс за договаряне на равноправни условия за доставка на природен газ и постигане на трайни и изгодни за бизнеса и домакинствата цени“, пише в позицията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички