ГЕРБ предлага 9% ДДС за книгите и учебниците

ГЕРБ предлага 9% ДДС за книгите и учебниците
Източник: БГНЕС

Законопроект за сваляне на ДДС за книгите до 9% внесе ГЕРБ. Така управляващата партия отговори на ДПС, която искаше ДДС да падне съвсем.

Промяната трябваше да мине с промяната за партийните субсидии, но в крайна сметка председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова прецени, че данъчните промени следва да се гледат отделно, пише в. "Сега".

Според подкрепената от бюджетната комисия промяна в закона за ДДС с 9% ставка ще се облагат както хартиените, така и електронните книги, учебници и учебни помагала. Изрично е записано, че по-ниският данък ще важи и за детски книжки с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни и ръкописни нотни издания.

За намаляване на 20%-ната ставка за книгите за първи път заговори депутатът от ДПС Делян Пеевски. След това и премиерът Бойко Борисов заяви, че в ГЕРБ също обмисляли подобна стъпка, тъй като образованието било приоритет за партията. Борисов дори първоначално говореше за нулев ДДС за книгите. В момента намалена ставка по ДДС има само за туристически услуги.

В същото време Бюджетната комисия не подкрепи искането на БСП за 5% ДДС на основни храни и 7% за лекарствата, които трябваше да бъдат разглеждани на същото заседание. Не е ясно каква е позицията на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти" - по данъчните въпроси. Те обаче показаха, че са против съглашателството между ГЕРБ и ДПС по темата за партийните субсидии, и осуетиха гласуването в петък.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.