ГЕРБ предлага замърсяващите въздуха да полагат общественополезен труд


ГЕРБ предлага замърсяващите въздуха да полагат общественополезен труд
Снимка: Facebook/Andonov Karavelov

1872

Общественополезен труд за хората, които горят боклуци и така замърсяват въздуха - това ще предложат от ГЕРБ като нова мярка в Наказателния кодекс (НК). Това е казал председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, съобщава в. "24 часа".

Съгласно намерението, всеки, който гори боклуци - най-вече гуми, пластмаси, ще трябва за срок от 20-30 дни да чисти градинки и паркове. За да бъде прието наказанието във възможно най-кратък срок, се използва фактът, че в момента НК е отворен на 3 места по съвсем други поводи, включително за подсилването на наказанията при случаи на домашно насилие. Така реално текстът за замърсяването на въздуха ще може да влезе направо на второ четене и да бъде приет скоростно.

Според Кирилов пробацията още не се използва за замърсяване на въздуха и водите, а се налагат само глоби и наказателни постановления, но това не е достатъчно. И сега съществува член 352 от НК като обща разпоредба - който замърсява водите, въздуха и застрашава живота и здравето на хората, се наказва със затвор от 1 до 5 г. и глоба от 5000 до 30 000 лв. Проблемът обаче е, че от малоимотните граждани, които живеят при тежки условия, каквото и административно наказание да им се наложи, няма какво да им се вземе, обясни Кирилов.

Искането за криминализиране на нерегламентираното горене на отпадъци е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която преди 2 седмици прати писмо до правната комисия в НС по въпроса.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички