ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента върху закона за приватизацията

ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента върху закона за приватизацията
Източник: БГНЕС

Ръководството на ГЕРБ е взело решение да подкрепи ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за приватизацията. Това съобщи Цветан Цветанов на брифинг в парламента.

Промените, изготвени по поръчка на Бойко Борисов, няма да бъдат обсъждани, а разпоредбите, добили известност като "поправката Домусчиев", ще бъдат отменени, се разбра от думите на Цветанов.

По думите му ГЕРБ се води единствено от обществения интерес. Той разказа за среща при премиера Бойко Борисов вчера, на която е било взето решение да се променят текстовете от закона, заради които има "спекулации, че са лобистки".

Припомняме, че по-рано днес (24 юли) президентът Румен Радев наложи вето върху двата лобистки текста от преходните разпоредби на закона за приватизацията, вкарани извънредно и скоростно гласувани в рамките на една седмица в парламента преди няколко дни.

Половин час след като държавният глава обяви, че връща закона, пресцентърът на парламентарната група на ГЕРБ разпространи кратко съобщение, че лидерът на партията Бойко Борисов е "разпоредил" на депутатите от групата да бъде изработена и внесена нова поправка в приватизационния закон.   

"Във връзка със спекулациите и тиражирането в публичното пространство, че има лобистки текстове, които обслужват определени икономически кръгове или бизнес лица, мога да кажа категорично, че ГЕРБ никога и по никакъв повод не е обсъждал и приемал подобни текстове", категоричен беше Цветанов на брифинга в Народното събрание.

По думите му стана ясно, че председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов ще изработи текстове, с които се отменят всички законодателни предложения, обсъждани досега и приети в пленарна зала.

Спорните промени, които предизвикаха публичен скандал през последната седмица, бяха гласувани окончателно на 18 юли, след като бяха внесени непрозрачно и по сложна схема. С тях се опрощават неустойките за неизпълнени задължения по приватизационни договори, ако са минали пет години от сключването им. Изрично е записано, че амнистията важи и за заварени приватизационни договори, ако в първите пет години след приватизацията нямат непогасени плащания за неустойки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.