ГЕРБ видя продажбата на "Кремиковци" като пример за съмнителна приватизация


ГЕРБ видя продажбата на "Кремиковци" като пример за съмнителна приватизация
Снимка: БНТ

5807

Коя е знаковата съмнителна сделка на приватизацията? Според ГЕРБ, това е сделката за „Кремиковци“. Позицията на партията на Бойко Борисов беше изказана при представянето на предложение за промени в Конституцията, с които да падне давността за приватизационните сделки и да може всички сделки в периода 1992 – 2017 година да бъдат разследвани, ако не са или ако разследването е спряно поради изтичане на давност.

Депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов обаче не видя такъв проблем със сделката за „Булгартабак“, каквито имало при „Кремиковци“. Той не знаел какви са данните по договора за „Булгартабак“, но нямало защо да се срамува от сделката. Съответно Кирилов не каза или не направи предположение кой е фактическият собственик на „Булгартабак“ сега.

Относно „Кремиковци“, обяснението на ГЕРБ беше следното - през 1999 година, вече е одобрена продажба на 71% от предприятието на дружество с оборот от 2 млн. долара "в последните години" и с дългове 183 млн. лева, които държавата плаща, а до края на 1999 година били покрити 393 млн. лева на "частното дружество Кремиковци", а до 2001 година държавата плаща задължения на "Кремиковци" от 1,2 млрд. лева, докато постъпленията от сделката са за 1 долар.

Работническо-мениджърски дружества – големият проблем

Според ГЕРБ, т.нар. РМД-та всъщност са големият проблем на приватизацията. Причината – били привилегировани и плащали в брой само 10% при приватизационна сделка, а останалите 90% били на разсрочени плащания и с други инструменти – бонове и компесаторни, което всъщност сваля цената. Това са точно парите за държавата, обясниха от партията на Бойко Борисов.

Не беше пропусната темата с РМД миналото на Корнелия Нинова. Парадоксално е, че ще разчитаме и на подписа на лидера на г-жа Корнелия Нинова, не пропусна да се включи друг от депутатите на ГЕРБ – Десислава Атанасова, която обаче посочи, че по времето на правителството на Иван Костов Нинова е фигурирала в управлението и на друго дружество "Техноимпортекспорт", но бързо била прехвърлена в "Техноимпекс". "Очакваме златният пръст на Корнелия Нинова при събирането на подписи за промени в Конституцията", каза Атанасова, като уточни, че "Обединени патриоти" са съгласни, ДПС изразили готовност, а "Воля" декларирали многократно желание за разкриване на подмолни и мръсни практики.

Какво е по същество предложението за промяна на Конституцията – научете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички