ГИТ е изчерпала правомощията, с които може да помогне на служителите на "Пикадили"


ГИТ е изчерпала правомощията, с които може да помогне на служителите на "Пикадили"
Снимка:

2844

11 акта и санкции за 42 500 лева е издала Главната инспекция по труда (ГИТ) във връзка с неизплатени заплати в „Пикадили”. За днес бивши и настоящи работници и служители на веригата хипермаркети излизат на протест.

От ГИТ информират, че от месец септември, когато са първите жалби от бивши работници за неизплатени възнаграждения, до момента на работодателя „Селект Трейд“ ЕАД са извършени 12 проверки – цялостни и в отделни обекти. Стартирала е и нова проверка, която обаче не може да бъде приключена поради проблеми с комуникацията с работодателя.

В хода на проверките са дадени 7 броя предписания за изплащане на забавени възнаграждения. Издадени са 11 броя актове за установяване на административни нарушения, също свързани с неизплащане на възнагражденията, както и с неизпълнени предписания за изплащането им в определени срокове. Издадени са наказателни постановления на обща стойност 42 500 лв., които се обжалват в съда. За някои от актовете, които са съставени неприсъствено в рамките на закона, но все още не са връчени, не са издадени и наказателни постановления.

Благодарение на действията на Главна инспекция по труда работодателят получи възможност за достъп до трудовите досиета на работниците и служителите. Беше определено упълномощено лице, което да оформя прекратяването на трудовите договори и да комуникира с различните институции, включително да предава в НОИ документи, свързани с използване на отпуск за бременност и раждане, за гледане на малко дете, както и на други видове отпуски, свързани с право на обезщетение.

Със своите действия контролните органи на ИА ГИТ на практика са изчерпали всички свои правомощия за въздействие върху работодателя. Въпреки това, за да се възползват служителите и работниците от своите законови права, инспекторите по труда ще продължат да следят случая и да им оказват съдействие по всякакъв начин, включително и чрез посредничество в комуникацията им с други институции.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички