ГМО пилета - решението на проблема с птичия грип?


ГМО пилета - решението на проблема с птичия грип?
Снимка: Getty Images/Guliver

4364

В борбата с вируса на птичия грип вниманието е фокусирано върху намирането на ваксина. Във Великобритания обаче изследователи подхождат към проблема по различен начин. Те са създали пилета, генетично модифицирани да не предават вируса на други пилета, с които са в контакт, предаде CBS News.

Учени от Единбургския и Кеймбриджския университети са постигнали първия пробив в тази насока през 2011 година и оттогава работят върху създаването на устойчиви към грипа птици. “Пилетата са потенциални преносители на вируса, в чието тяло могат да се развият нови щамове на грипа и да се предадат на хората”, казва Лаурънс Тили от Кеймбриджския университет.

“Предотвратяването на пренасянето му в пилетата ще намали както икономическите щети, така и риска за хората, контактували със заразени птици”, обяснява той. “Генетичната модификация е голяма крачка в разработването на порода пилета, които са напълно устойчиви към птичия грип. В момента тези птици служат единствено за научни цели, а не за консумация.” За да могат да различават генно модифицираните пилета, изследователите са ги инжектирали с протеин, който излъчва зелено сияние под ултравиолетова светлина.

Екипът е създал т.нар. трансгенетични птици, като е добавил нов ген, произвеждащ молекула “примамка”, която имитира важна част от вируса на птичия грип. Механизмът за възпроизводство на вируса разпознава молекулата “примамка” и това спира размножаването му. Учените все още не са създали напълно устойчиво пиле – важно условие, за да се спре разпространението на заразата сред другите птици. Тили очаква, че ще минат около десет години преди птиците им да могат да се предложат на пазара. Дотогава и опозицията срещу генетично модифицираните организми (ГМО) вероятно ще се смекчи, казва той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички