Газопроводът ТАНАП ще заработи през юни

Газопроводът ТАНАП ще заработи през юни

Трансанадолския газопровод ТАНАП започва да действа в края на юни. Това заяви шефа на проекта Салтук Дюзьол, цитиран от турски медии.

„Планираме да отворим вентила на 30 юни, за да започнем потока на газ за търговски цели. Общо 93,5% от проекта са завършени ", каза Дюзьол на компресорната станция в анадолската провинция Ескишехир.

Някъде около "99,9% от стационарната част на проекта са завършени. Ние постигнахме степен на реализация от 80,7% в частта от Фаза 1, която ще се разпростре и в Европа ", добави той.

ТАНАП, който минава от източната провинция Ардахан на границата с Грузия към границите с Гърция и България, е централната и най-дълга част на Южния газов коридор (SGC). Основната цел на SGC е да свърже гигантското газово находище Шах Дениз в Азербайджан с Европа през Южнокавказкия газопровод (SCP), ТАНАП и Транс-Адриатическия тръбопровод (TAP). SCP е от Азербайджан до Турция през Грузия, а ТАP започва в Гърция и минава през Италия през Албания и Адриатическо море.

Планираните разходи за изграждането на дългия 1841 км. газопровод бяха 11,7 млрд., но той е изпълнен срещу 7,99 милиарда долара, каза Дюзьол. Европейският съюз предостави 10,2 млн. долара за проекта.

Компанията SGC притежава 51% дял в ТАНАП. Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR) наскоро купи 7% от акциите на SGC, като стана четвъртият партньор в проекта. Турската петролна корпорация (Botas) притежава 30 на сто от акциите и базираната в Лондон компания BP PLC притежава дял от 12 процента.

В бъдеще по ТАНАП може да бъде насочен и газ от Ирак и Източното Средиземноморие въпреки факта, че той е проектиран да транспортира природен газ от Азербайджан.

Предвижда се ТАНАП да удвои количеството природен газ, изнасяно от Азербайджан в Турция. Турция внася 6.6 милиарда кубически метра газ от Азербайджан годишно.

Очаква се първоначалният капацитет на ТАНАП да бъде 16 млрд. кб. м. газ на година, увеличавайки се до 31 млрд. Около 6 млрд. ще бъдат доставени за Турция, а останалият обем ще отива в Европа.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.