Газът и парното вероятно ще поскъпнат от Нова година


Газът и парното вероятно ще поскъпнат от Нова година
Снимка: Pixabay

1592

Природният газ може да поскъпне с 4.62% от 1 януари, става ясно от доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Така за пореден път експертите на комисията няма да се съобразят с поисканото от "Булгаргаз" увеличение от близо 14% от началото на идната година.

Според регулатора основание за толкова рязко повишение на цената няма, пише в. "Сега". На 9 декември общественият доставчик "Булгаргаз" мотивира искането си с по-скъпите алтернативни горива през последните месеци. От компанията посочват, че доставните цени на "Газпром Експорт" за първото тримесечие на 2017 г. ще бъдат с 13.9% по-високи спрямо четвъртото тримесечие на тази година. Поскъпването на долара спрямо лева също е причина за исканата по-висока цена на газа от страна.

Предложените нови цени на газа ще бъдат обсъдени на открито заседания идния вторник. Окончателното решение за това колко ще струва природният газ от Нова година ще стане ясно на 30 декември. Най-вероятно обаче КЕВР ще запази предложеното от самата нея поскъпване.

Отсега експертите смятат, че вероятно ще се стигне и до увеличение на цената на парното. При предишното октомврийско поскъпване на газа с около 2% повишението не влезе в сметките за топло. Тогава от "Булгаргаз" също поискаха почти трикратно по-голямо увеличение, но то не бе прието от КЕВР. Повишението от 1 януари ще е за второ поредно тримесечие, след като преди това в разстояние на около година и половина цената на синьото гориво се понижи с повече от 50%.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички