General Motors се зарече, че ще пусне безпилотни таксита през 2019 г.

General Motors се зарече, че ще пусне безпилотни таксита през 2019 г.
Източник: Getty Images/Guliver

Безпилотни таксита на американския автомобилен гигант General Motors (GM) ще се появят по улиците на големите градове на САЩ още през 2019 година, съобщи агенция Associated Press.

На среща с инвеститори представители на GM заявиха, че корпорацията планира да превозва пътници и товари със самоуправляващи се автомобили. След две години компанията възнамерява да приключи с тестовете на самоуправляемите машини, които вече се извършват в редица американски градове.

В Сан-Франциско, Детройт и Финикс GM изпробва безпилотни електроколи Chevrolet Bolt. В началото на следващата година компанията планира да започне изпитания и по улиците на Ню Йорк.

По време на изпитанията във всеки автомобил се намира служител на компанията в интерес на безопасността. Той събира информация за работата на апаратурата и реагиране при възникването на извънредни ситуации по време на движение. Но след пускането на колите в тях ще има само пътници.

Един от конкурентите на GM в "умните коли" е компанията Waymo, която влиза в холдинга Alphabet, както и Google. Днес тя е смятана за лидер в тази сфера – за 8 години нейните безпилотни коли са изминали 5 млн. километра в 20 града на страната. Но за разлика от GM тази компания извършва тестовете си извън големите градове.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.