Георгиева: България не напредва нагоре по отношение на инвестиционен климат

Георгиева: България не напредва нагоре по отношение на инвестиционен климат

2019 година няма да е толкова добра, колкото 2018 година. Растежът продължава да е стабилен, но ще е по-нисък. Това заяви изпълняващият длъжността директор на Световната банка (СБ) Кристалина Георгиева.

Според нея България е добре – дългът ни е нисък, на практика нямаме бюджетен дефицит. Трябвало обаче да мислим за бъдещето – повече да обръщаме внимание на инвестиционния климат, защото си стоим на едно място и не напредваме нагоре. В това отношение на челно място Георгиева постави инвестицията в човешкия капитал.

За България прогнозата е по-неблагоприятна с 0,5-0,6% от БВП спрямо юнската прогноза. Половин година по-късно СБ очаква ръстът през 2018 година да е бил 3,3%, а не 3,8%, което означава, че за 6 месеца според анализаторите българската икономика е изгубила над една осма от темпото на растеж. Понижени са и очакванията за настоящата и следващите две години. През 2019 г. забавянето ще продължи до ниво от 3,1%, догодина ще е 3%, а през 2021 г. ще слезе на 2,8%. За сравнение - през 2016 г. икономиката е нараснала с 3,9% според данните на СБ.

Търговската война между Китай и САЩ вече дава своето отражение върху настроението на инвеститори и потребители. Имаме затягане на коланите, а това не е добре за растежа. Лихвите се качват, това създава тенденции за лоши неща на по-малките пазари. Когато големите икономики кихнат, малките хващат пневмония – нашата надежда е, че еврозоната, САЩ и Китай ще се постараят да намалят несигурността, добави Георгиева пред Нова телевизия. А за Brexit тя вярва, че нещата няма да останат така.

СБ намали прогнозата си за растеж на световния БВП до 2,9% за тази година и до 2,8% за 2020 година, което е малко под предишното предвиждане, но предупреди, че рисковете пред икономиките се увеличават и призова политиците да се подготвят за буря - специално заради Brexit на пазарите, обвързани с Великобритания и ЕС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.