Георгиева: Руската икономика може да достигне растеж от 2,9%

Георгиева: Руската икономика може да достигне растеж от 2,9%
Източник: Европейска комисия

Руската икономика може да достигне средния за света темп на растеж от 2,9%, заяви в интервю за ТАСС главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Първоначално прогнозата на Световната банка за растежа на световната икономика е 2,9% до 2020 г. Според мен това е постижима цел за Русия", каза тя.

Според нея, за да се постигнат по-високи темпове на растеж Русия трябва да се съсредоточи върху повишаването на производителността както на капитала, така и на труда, т.е. е необходимо да се стимулира така наречената обща производителност на факторите на производство.

"Какво означава това специално за Русия? Това означава много сериозно отношение към инвестирането в хората - в човешкия капитал, особено в качеството на образованието, качеството на труда" , каза Георгиева.

Георгиева допълни, че цифровизацията „може напълно да промени икономиката, по-точно тя вече я променя. Фактът, че премиерът Дмитрий Медведев дойде на пленарната сесия на форума Гайдар с таблета си, а не с вестниците, е от голямо значение. Това е символ на такива промени."

Според нея, за младото поколение в много страни по света животът вече не е възможен без дигитализация. "Искам да разкажа една история с внучката ми. Аз съм добра баба и с нея често разговаряме. Казах й:"Когато бях като теб, на пет години, ние не разполагахме с телевизор, ние не разполагахме с компютри“. Тя ме поглежда и каза: "Т.е. вие сте имали само Ipad ли?". За нея и новото поколение не може да има свят без мобилни устройства, без интернет и комуникация", допълни Георгиева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.