Гербаджии и патриоти на нож заради бездимните цигари


Гербаджии и патриоти на нож заради бездимните цигари
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3437

Драстично поскъпват така наречените бездимни електронни цигари. Промени в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат от 1 октомври тютюневите изделия да се облагат с нов акциз. Изчисленията на парламентарната бюджетна комисия показват, че това ще осигури 15 млн. лева повече за хазната за първата половина на годината и 30 млн. лева за цялата година.

Парламентарните групи обаче са разделени по отношение на промяната. Засега изглежда, че единствено ГЕРБ и депутатите от квотата на партията на Валери Симеонов НФСБ подкрепят промените. ВМРО са против, БСП - също.

Необходимо е акцизът да бъде изравнен. Вижда се една загуба за бюджета. За периода от януари до месец май, загубата за бюджета е близо 15 млн. лева. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова по темата с облагането с по-висок акциз на електронните цигари. Очакваме пазарният им дял да стане 1,6% до края на годината. Бюджетът може до края на годината да загуби 30 млн. лева, уточни тя. Единственият лобизъм тук е лобизмът за бюджета, коментира още Ангелова. Тя шокира и с мнението, че производителите на бездимни цигари (основно Philip Morris по технологията IQOS) трябвало да приемат да намалят печалбата си в името на бюджета, но не коментира защо да не намалят печалбата си и другите производители на цигари.

Според Атанас Костадинов от БСП става дума за категорично ярко лобистко предложение. Ще бъдем единствената европейска държава, в която с този продукт ще имаме изравнени ставки. Става въпрос за алтернатива на цигарите, а не за цигарени изделия. Ние сме лобисти за здравето на българина. Когато противопоставяме бюджета на здравето на българина, ние, разбира се, ще изберем здравето, категоричен бе Костадинов. Александър Сиди от ВМРО добави, че Европейската комисия прави разлика между бездимните цигари и обикновените цигари, а сега се иска с новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове да не се прави такава.

Мненията на експерти

Тези цигари поначало са по-скъпи и за това е по-нисък акцизът към тях. Държавата не бива да отнема тази възможност, като пренасочва парични потоци към държавния бюджет, смята експертът Георги Лозанов. По думите му акцизът насочва потреблението. Акцизът го взимаш, за да правиш някакви политики с него, а каква по-добра политика за намаляване на тютюнопушенето, предложи алтернатива Лозанов.

Според Иван Стамболов зад налагането на акциз на тези цигари се крие нещо не особено красиво. Да се облага с акциз и да се казва, че се прави в името на бюджета, е нелепо. В случая с тези цигари акцизът е неприложим, отбеляза още Стамболов.

Припомняме, че вчера (3 юли) депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обоснова искането си за промяна на Закона "в името на приходите в бюджета". Промените веднага бяха видени като защита на компаниите, произвеждащи обикновени цигари, най-вече "Булгартабак", която отдавна е считана за част от полето на действие на Делян Пеевски, макар British American Tobacco да купи водещите марки на българската компания – Victory, Eva Slim и GD.

Стоянова обяви, че заради по-ниския акциз на бездимните цигари – 93 стотинки за кутия на цена от 5,50 лева срещу 3,50 лева за кутия обикновени цигари на цена от 5,50 лева, бюджетът губи. За януари – май загубата била 30 млн. лева, а тя можела да стане два-три пъти по-голяма догодина. Пазарът на бездимни цигари пък се увеличил до стряскащите по думите на Стоянова 1,6% от общия пазар, а загубата за бюджета не била приемлива, когато непрекъснато сме говорели за недофинансиране на здравеопазване, образование, сектор "Сигурност".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички