Германия и Франция подписаха исторически договор за двустранно сътрудничество


Германия и Франция подписаха исторически договор за двустранно сътрудничество
Снимка: Getty Images/Guliver

2590

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Мекрел във вторник подписаха нов договор за двустранно сътрудничество, който цели да задълбочи френско-германското приятелство, да издигне връзките на „ново равнище“ и да подобри живота на гражданите на двете страни. Това съобщава Deutsche Welle, цитирана от "Фокус".

Договорът символично бе подписан в германския град Аахен, който е бил столица на Империята на Карл Велики. Освен това двете страни отбелязват 56-ата годишнина от Елисейския договор за помирение и сътрудничество, подписан от Конрад Аденауер и Шарл дьо Гол.

Идеята не е нова. Париж редовно е предлагал подновяването на договора през десетилетията, откакто е бил подписан за първи път, въпреки факта, че през годините са добавени изменения.

Договорът от Аахен ще бъде „основата за сътрудничество между нашите страни“, каза Меркел преди подписването на новия пакт за приятелство.

„Седемдесет и четири години, един човешки живот, след края на Втората световна война, онова, което изглежда очевидно, се поставя под въпрос отново“, заяви още тя. „Ето защо, на първо място, трябва да има нов ангажимент към нашата отговорност в рамките на Европейския съюз, отговорност на Германия и Франция“.

Френският президент отговори на „разпространяващите се лъжи“ за договора и подчерта важността на френско-германското помирение.

„Онези, които забравят стойността на френско-германското помирение, се превръщат в съучастници на престъпленията от миналото. Тези, които ... разпространяват лъжи, нараняват същите хора, които претендират, че защитават, като искат да повторят историята ни“, каза френският президент.

Първоначалният договор датира от началото на 60-те години, само 18 години след Втората световна война. На 22 януари 1963 г. френският президент Шарл дьо Гол и германският канцлер Конрад Аденауер подписаха историческия Елисейски договор, който запечата помирението между двата бивши архиврагове.

С подписите си правителствата се договориха за задължителни консултации, тясно политическо сътрудничество и широкообхватен младежки обмен. Оттогава повече от 8,4 милиона млади германски и френски граждани са участвали в програми за обмен в двете страни.

Същността на Елисейския договор, който само описва процеса на сътрудничество, няма нужда да бъде променяна - но това ново удължаване има за цел да изпрати политическо послание, а именно, че Берлин и Париж искат да се справят с следващия етап на френско-германското сътрудничество и да подготви почвата за реформата на ЕС. В същото време, засиленото партньорство се разглежда като предизвикателство към нарастващия популизъм и национализъм в Европа.

В новата съвместна декларация от 16 страници, Меркел и Макрон обхващат инициативи в различни области на политиката. Обновеният пакт включва планове за разширяване на програмите за обмен за гражданите на двете страни и за засилване на сътрудничеството в областта на европейската, външната политика и политиката на сигурност. Той също така обещава по-силна икономическа интеграция, която включва координирани политики в областта на околната среда и климата. Политиките за бежанците обаче не са разгледани конкретно.

Германският Бундестаг и Френското национално събрание също приеха резолюции, изискващи по-тясно сътрудничество между двете страни. Това включва конкретни примери, които сега трябва да бъдат приложени, вариращи от съвместни центрове за професионално обучение до френско-германски център за изкуствен интелект. Освен това, френско-германското парламентарно споразумение ще засили обмена между двата парламента. Плановете включват и еднакво прилагане на директивите на ЕС в двете страни.

Фокус върху икономиката

Германия вече е най-важният икономически партньор на Франция, но сега двете страни възнамеряват да се сближат още повече и да създадат френско-германска икономическа зона, като намалят бюрократичните пречки.

„Заедно сме по-добри, отколкото всеки от нас поотделно – не само заради съвместния вътрешен пазар, но също така и заради общите правила в търговското право, несъстоятелността и корпоративното прави, и с идентични критерии за корпоративното данъчно облагане“, заяви пред DW Андреас Юг, ръководител на Френско-германската парламентарна група в Бундестага.

Предложението за хармонизация не е ново - през 2011 г. тогавашният президент Никола Саркози и Меркел се споразумяха за единни корпоративни данъци, но изпълнението бе забавено дълго време поради многото технически проблеми.

Сигурност и въоръжение

Обновеният Елисейски договор се фокусира също върху френско-германското сътрудничество в областта на отбраната и борбата срещу тероризма - и тук страните вече са извървели дълъг път. През 1989 г. е създадена съвместна военна част, френско-германската бригада. Тя обаче загуби част от значимостта си през последните години и не играе съществена роля в ежедневните военни операции на страните.

Преминаването от идеи към конкретни отбранителни проекти винаги е било трудно поради различаващите се философии на нациите: французите са по-склонни да изберат интервенция, докато германците са много по-малко склонни да се включат във военната фаза. Това обаче трябва да се подобри, тъй като Германия и Франция си обещаха помощ - включително военна помощ – „в случай на въоръжено нападение“ срещу една от двете страни.

Обезпечаване на дигитално бъдеще

Благоденствието в XXI век е тясно свързано с дигиталната революция и страните партньори също искат да инициират „дигитален съюз“. Американските гиганти, включително Apple, Google и Amazon, доминират на този пазар, но законодателите призоваха Германия и Франция да се опитат да създадат френско-германски център за изкуствен интелект, който да подкрепя европейските компании пряко или косвено с парите на данъкоплатците.

Въпреки това в миналото е имало ход в тази посока. Преди малко повече от десет години, когато Google завладява света, канцлерът Герхард Шрьодер и президентът Жак Ширак започнаха плановете за френско-германска търсачка, проектът Quaero. Но Германия ще напусне проекта по-малко от година по-късно.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички