Германия и Франция с общ план за реформи в еврозоната


Германия и Франция с общ план за реформи в еврозоната
Снимка: Thinkstock/Guliver

3428

Германия и Франция обещаха да представят общ план за реформи в еврозоната навреме за лидерската среща на върха на Европейския съюз през юни, въпреки големите си различия бъдещето на Съюза. Това пише германската редакция на електронното издание "The Local", цитирано от Агенция "Фокус".

„Вярваме, че ще успеем да намерим компромис между Франция и Германия за следващия съвет през юни“, заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мейр на съвместна пресконференция с германския си колега Олаф Шолц.

„Много е важно Франция и Германия да се споразумеят по спорните въпроси“, заяви от своя страна Шолц, като потвърди, че ще има общ план за реформи въпреки широкоразпространените твърдения, че големите различия между двете най-големи икономики в Съюза ще попречат на това.

Льо Мейр „ще ме посети в Берлин и това ще бъде среща, на която ще работим усилено“, подчерта бившият кмет на Хамбург след разговорите в София и добави: „Ако погледнете графика ще видите, че тази среща е изключително нужна, за да успеем накрая“.

След инициативата на френския президент Еманюел Макрон, европейските лидери обещаха да представят план за реформи на Срещата на върха през юни, като според Франция те са нужни за рестартиране на Европа след временния неуспех с Brexit. Възобновеното обещание за франко-германски план идва въпреки съпротивата на Германия да следва идеите на Макрон, идваща от политическите съюзници на германския канцлер Ангела Меркел, пише изданието.

Финансовите министри от еврозоната обсъждат предложенията от месеци, припомня The Local, но засега разговорите не са довели до конкретни резултати. Големите амбиции на Макрон вече са значително орязани, като идеите за финансов министър на еврозоната и създаване на европейски валутен фонд вече бяха отхвърлени от страните членки, отбелязва електронното издание.

Вместо това еврократите се фокусираха върху задълбочаване на банковия съюз на блока, с надежда да се основе официално европейска депозитно-застрахователна схема, която да бъде приложена в дългосрочен план. Преговарящите опитват също да съставят план за основаване на кризисен фонд на ЕС, който да предоставя помощ на страни, които имат нужда от икономически реформи, обяснява The Local.

“Истината е, че времето започва да изтича“, заяви вицепредседателят на Европейската комисия Валдис Дамбровскис, като призова за постигане на компромис.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички