Германия инициира сериозни промени в енергетиката, които ще навредят на Русия


Германия инициира сериозни промени в енергетиката, които ще навредят на Русия
Снимка: iStock/Guliver

4880

Германия възнамерява да направи рязка промяна що се отнася до развитието на енергийния си сектор, която ще бъде в голям ущърб на Русия. Това коментират руските медии "Финанс" и "Руский мир", позовавайки се на информация от руското издание на Deutsche Welle.

Промяната е генерална, тъй като новата енергийна стратегия е част от споразумението, което новият-стар германски канцлер Ангела Меркел изкова с германските социалисти, за да има действащо правителство в Германия.

Основен акцент в програмата що се отнася до енергетиката е да се залага на ВЕИ. До 2030 година целта е 66% от германското потребление да бъде задоволявано от възобновяеми енергийни източници, след като към момента процентът е 33 на сто. Това означава добавяне на мощности от 8 гигавата само в този сектор – нови ветропаркове и слънчеви панели, което се равнява на 7-8 ядрени централи, като целта само в това направление е новите мощности да са факт в срок от до 2 години. Изграждането на офшорни вятърни паркове трябва да продължи. Коалиционното споразумение набляга на тяхната важна роля в индустриалната политика на Германия, както и на необходимостта да се трупа опит.

Особено внимание се обръща на "газовата част" от германската енергетика – точно темата, която засяга най-много Русия. Новата германска власт планира потреблението на газ в страната да бъде намалено наполовина до 2050 година спрямо сегашното ниво. Към момента 12% от енергийното потребление на Германия идва от газ. Затова плановете на новия кабинет на Меркел са сериозен удар специално за "Газпром", тъй като поне засега руският енергиен монополист прави разчети за растеж в Европа. Само на германския пазар през 2017 година са доставени 53,4 млрд. куб. метра природен газ, което е 27% от руския износ за ЕС. В стратегията няма и дума за проекта "Северен поток 2", но се набляга на диверсификацията на енергийните източници – чрез строеж на терминал за втечнен газ във Вилхелмсхафен, на Северно море т.е. отлична отправна точка към скандинавските държави.

Показателно по темата е изказване от януари тази година на президента на Siemens Джо Кезер, който заяви, че има драматичен спад в търсенето на турбини за електростанции, работещи на газ. Кезер каза, че продажбите на тези турбини за две години са намалели с почти 50%.

Друг удар що се отнася също до Русия е намерението на Германия да орязва зависимостта си от въглища и въобще полезни изкопаеми (въглеводороди). До края на настоящата година германското правителство трябва да изработи план за изваждане от експлоатация на всички електроцентрали, които работят с въглища. В планът трябва да има посочена и крайна дата на спирането на всички централи, работещи с въглища.

Освен всичко друго, Германия залага и на енергийната ефективност – до 2050 година да бъде намалено с 50% потреблението на ток в страната.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички