Германия на косъм се спаси от рецесия


Германия на косъм се спаси от рецесия
Снимка: Getty Images/Guliver

2364

Германската икономика остана в застой през последното тримесечие на 2018 г., успявайки на косъм да се спаси от рецесия, след като последиците от глобалните търговски спорове и Brexit заплашиха да провалят продължилия десетилетие растеж на икономическия двигател на Европа.

Брутният вътрешен продукт в най-голямата икономика в Европа не се променя за тримесечието от септември до декември, съобщава Федералната статистическа служба, цитирана от Reuters. Проучване на информационната агенция предвиждаше минимален растеж от 0.1%.

Германските компании се борят със забавящата се световна икономика и търговските спорове, предизвикани от американския президент Доналд Тръмп. Те са изправени пред риска един от основните им търговски партньори - Великобритания да напусне Европейския съюз в края на март без споразумение за условията за оттеглянето ѝ.

"Германия понесе тежък удар (през четвъртото тримесечие на 2018 г., б.р.). Но и първото тримесечие (на 2019 г., б.р.) изглежда няма да е лесно, тъй като политическата несигурност тежи на корпоративното доверие", смята икономистът на DekaBank Андреас Шьорле.

Благодарение на непроменения растеж през четвъртото тримесечие на 2018 г., икономиката избегна рецесията – характеризираща се с 2 или повече поредни тримесечия на икономическо свиване – след като се сви с 0.2% през третото тримесечие.

През изминалата година икономиката на Германия нарасна с най-ниския си темп от 5 години. Очаква се растежът да се свие до 1% през тази година, а страната да се сблъска с бюджетен дефицит от около 25 млрд. евро до 2023 г.

Последствията от търговските спорове и страховете, свързани с Brexit оказват влияние върху бизнес доверието, което спадна за пети пореден месец през януари. То бе потиснато и от по-слабото търсене на германски стоки и услуги в Китай, еврозоната и развиващите се пазари.

Правителството е загрижено, че технологичните иновации и придобиването на германско индустриално ноу-хау от чуждестранни (особено китайски) компании биха могли да подкопаят производствената база, върху която се гради голяма част от богатството на Германия.

Кабинетът може да придобие дялове в ключови местни компании, за да предотврати чуждестранни поглъщания – необходима промяна, за да се запази просперитета на Германия, каза миналата седмица министърът на икономиката Петер Алтмайер.

Представяйки необичайно мрачни перспективи за най-голямата икономика в Европа, президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви миналия месец, че икономическият спад ще продължи по-дълго от очакваното и предстоят още лоши новини.

Според икономисти с навлизането на Германия в икономически застой, Европейската централна банка вероятно ще отложи плановете си за повишаване на лихвите и най-вероятно ще предостави допълнителни стимули (вместо да ги ограничи, както се очакваше, б.р.).

"Добрата новина от данните днес е, че те едва ли могат да станат по-лоши", казва икономистът от ING Карстен Бжески.

"Икономическите основи остават солидни и оттук нататък шансовете за възстановяване са много по-високи от шансовете за още едно разочарование", добавя той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички