Германия подсигурява близо 4,8 млн. работни места в ЕС


Германия подсигурява близо 4,8 млн. работни места в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

2459

Силата на германската икономика осигурява близо 4,8 млн. работни места в останалите страни от Европейския съюз. Това показва изследване на швейцарската изследователска и консултантска фирма Prognos, която е под шапката на Асоциацията на баварската икономика (VBW). Това съобщава изданието Der Spiegel, цитирано от "Фокус".

Според изследователите в Базел този факт се дължи на засиленото търсене на германските промишлени стоки. Тази динамика обаче не действа като спирачка на икономическото развитие на съседните й страни, но дори се явява важен двигател за растежа им. Частното потребление в Германия също допринася за създаването на нови работни места в другите държави от Общността.

Повод на провеждане на изследването е дългогодишната критика към Германия заради търговския й излишък, която бе подновена с пълна сила след встъпването в длъжност на 45-тия президент на САЩ – Доналд Тръмп.

Съгласно резултатите от проучването, през 2015 г. Германия е внесла стоки от страните от ЕС на стойност 620 млрд. долара. Най-облагодетелствани са именно нейните съседи – Нидерландия, Франция и Белгия, следвана от Италия, Полша и Чешката република. По-голямата част от вноса е ориентирана към нуждите на индустрията, 28 % са потребителски стоки. Само в Полша от германското търсене зависят около 890 хил. работни места, показва още проучването.

"Нашето изследване опровергава мита за предполагаемата вреда от германската конкурентоспособност", подчерта Бертран Бросард, директор на Асоциацията на баварската икономика (VBW).

Влошаване на германската конкурентоспособност би означавало по-ниски икономически показатели за ЕС, категорични са експертите.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички