Германия предупреди фирмите си да се готвят за твърд Brexit

Германия предупреди фирмите си да се готвят за твърд Brexit
Източник: Getty Images/Guliver

Германските фирми трябва да започнат да планират действията си за най-лошия вариант на Brexit, възможен да се случи между Лондон и ЕС, ако не бъде сключена сделка на срещата на върха на ЕС следващата седмица.

Предупреждението беше отправено от Федерацията на германската индустрия (BDI). От федерацията призоваха британския премиер Тереза Мей и лидерите на оставащите в ЕС 27 държави да се споразумеят за преходен период със запазване на сегашното статукво след излизането на Великобритания на 29 март 2019 г. „В противен случай някои компании ще бъдат принудени да фокусират плановете си за действие при потенциален най-лош възможен сценарий, който не е желан от никого и при когото щетите ще са за всички“, гласи изявление на директора на BDI Йоахим Ланг, предаде БГНЕС.

Негативните ефекти от наближаването на Brexit вече са видими, посочиха от BDI, след като Великобритяния падна от второ на пето място сред най-големите търговски партньори за германия миналата година.

Постигането на споразумението за преходния период след официалното оттегляне на Великобритания от блока до следващата седмица е сложно, тъй като Лондон и Брюксел са на противоречащи си позиции за това как да се организира функционирането на границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Великобритания възнамерява да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, което предполага необходимостта от граничен контрол.

В текста на ЕС се казва, че Северна Ирландия трябва да остане в митнически съюз с останалата част от блока, ако не бъде намерен по-добър начин да се избегне тежка ирландска граница - която Великобритания отхвърля. „Докато Великобритания не представи решение, ще е много трудно да си представим значителен напредък в преговорите за Brexit“, заяви миналата седмица президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

Ако бъде намерен компромис, Великобритания най-накрая може да премине към преговорите за условията за излизане - главно по отношение на финансовите си задължения, правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и гражданите на Обединеното кралство в Европа и ирландската граница – по време на отношенията след Brexit, включително и по време на преходния период.

След стоящо под въпрос запазване на статуквото от около две години, "минималното изискване за германските компании е търговията със стоки без митнически такси или квоти, в идеалния случай в митнически съюз", каза шефът на BDI.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.