Германия се къпе в пари и спешно търси работна ръка


Германия се къпе в пари и спешно търси работна ръка
Снимка: Getty Images / Guliver

4449

Германия търси квалифицирани кадри. В строителството не достигат зидари, дърводелци, водопроводчици. Предприемачите обръщат поглед към чужбина, към безработните и бежанците. Страната преживява истински икономически бум, пише "Дойче Веле".

Публичните бюджети могат да очакват благодатен дъжд от данъчни постъпления. Очаква се, че до 2021 година Германия ще събере от данъци цели 54 милиарда повече в сравнение с прогнозите от ноември миналата година. Само през настоящата 2017 г. допълнителните данъчни постъпления ще възлязат на близо 8 милиарда евро. През следващите 3 години БВП на страната трайно ще се увеличава с 1,5-1,9 процента, а през тази и следващата година ще бъдат разкрити над един милион нови работни места.

И в момента обаче над един милион работни места в страната остават незаети. Според допитване на Института за трудовия пазар и професионалната квалификация сред 8000 германски предприемачи, в Германия е все по-трудно да намериш квалифицирана работна ръка. Според експертите, заплащането на квалифицираните кадри в Германия занапред ще продължи да расте, а предприемачите трескаво ще търсят работна ръка от чужбина и ще трябва да влагат все повече пари за обучението и квалификацията на нови кадри, включително на бежанци и безработни.

На трудовия пазар в Германия в момента се търсят най-вече хора с професионално образование: 64% от свободните работни места са за квалифицирани работници, 16% за висшисти, а едно от пет свободни работни места е за хора без квалификация. Разгледано по браншове, най-много кадри не достигат в сферата на услугите – над половин милион незаети работни места, особено в логистиката и в сферата на временната заетост. На второ място по търсене на кадри е преработващата индустрия, следвана от търговския сектор, автомонтьорството, строителството и публичната администрация.

Бум и на занаятчийските професии

Според едно още непубликувано проучване на Съюза на занаятчиите в Германия, в този сектор в момента също се наблюдава истински бум, особено в строителството. Тъй като в момента лихвите по депозитите са почти нулеви, а търсенето на жилища в Германия – огромно, в страната усилено се строи и ремонтира. Освен това държавата и провинциите инвестират много пари в инфраструктурата.

На този фон изключително голямо е търсенето на хора в строителните професии: дърводелци, зидари, бояджии, водопроводчици. Експертите от Съюза на занаятчиите твърдят, че недостигът на квалифицирани кадри във всички браншове пречи на предприемачите да откриват нови работни места. Квалифицираните кадри са дефицитни, не достигат дори практиканти – само през миналата година хиляди места за чираци в сферата на занаятите са останали незаети.

Според допитването на Института за германска икономика, през тази година 40% от предприемачите възнамеряват да разкрият нови работни места, а повече от 43 на сто ще правят нови инвестиции.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички