Германия: 5 примера за дълго кметско управление


Германия: 5 примера за дълго кметско управление
Снимка: iStock

3178

По-голямата част от кметовете в България се борят за преизбиране тази неделя. По този повод хвърляме поглед към Германия и най-дълго управляващите кметове в по-големите градове на страната. Кои са те и каква е рецептата?, разказва Deutsche Welle.

Повечето големи градове в Германия имат т.нар. главни кметове (Oberbürgermeister). Има и изключения, като например в Берлин и Хамбург. В кои населени места се използва наименованието главен кмет зависи от федералната провинция, която е определяща също и за продължителността на мандата, който обикновено е между 6 и 8 години. Така например първият зелен кмет на провинциална столица - Фриц Кун - управлява Щутгарт от 2013 г., но все още не е завършил първия си мандат. Ние обаче ще се спрем на най-дълго управляващите кметове, които вече са били преизбирани на поста.

1. Хам, Северен Рейн-Вестфалия

Кметът на град Хам в провинция Северен Рейн-Вестфалия Томас Хунстегер-Петерман е безспорен лидер в класацията. Бившият месар печели за първи път местния вот в Хам през 1999 г. и оттогава е триумфирал 4 пъти в кметски избори.

Представител е на Християндемократическия съюз (ХДС), в който се изкачва по цялата стълбица от редови член и активист в родния му Хеесен (днес квартал на Хам) до председател на групата на ХДС в общинския съвет на Хам преди да се кандидатира за кмет.

През последните 20 години той реализира различни програми, свързани с по-висока образованост на децата, разширяване на училища, както и ремонт на заобикалящите историческия център улици. Един от големите му проекти обаче, изграждането на голям изкуствен воден басейн в града, се проваля след референдум през 2006 г.

В началото на пролетта на 2019 г. Хунстергер-Петерман си навлече сериозна критика, след като беше заснет на предизборна проява в Истанбул на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Ердоган.

След това на Хунстегер-Петерман му се наложи да се извинява за допуснатата грешка, но скандалът приключи без по-сериозни последици за него. Наскоро Хунстегер–Петерман навърши 66 години и обяви, че през декември ще вземе окончателно решение дали ще се кандидатира за пети пореден мандат.

2. Магдебург, Саксония-Анхалт

Луц Трюмпер е кмет на Магдебург, столицата на провинция Саксония-Анхалт, от 2001 г. Докторът по физикохимия дълги години работи в Медицинския университет в Магдебург, преди да се впусне в политиката. Науката и изкуството са в основата и на управлението му. Трюмпер се ангажира активно и срещу проявите на неонацизма и забраната на крайнодесните маршове, заради което е получавал и смъртни заплахи.

През 2015 г. той напусна Социалдемократическата партия заради разногласия по темата за бежанците. Тогава Трюмпер твърдеше, че Магдебург и Саксония-Анхалт са пренаселени с бежанци. Той настояваше за приемането на горна граница за прием на бежанци. Обвиненията, че с тези си изказвания вреди на партията, го провокираха да я напусне. През 2017 г. обаче беше приет отново.

През 2019 г. Трюмпер отново зае различна различна позиция от съпартийците си - този път в общинския съвет на Магдебург: той гласува срещу предложението на неговата партия градският транспорт за ученици да стане безплатен от 2021 г., тъй като това ще струва на общината до 5 млн. евро годишно.

3. Нюрнберг, Бавария

Улрих Мали управлява втория по големина град в Бавария и 12-и в цяла Германия - Нюрнберг. Мали прекарва целия си живот в него, а още от юношеска възраст е ангажиран с местната младежка социалистическа организация. Той е доктор по икономика, а от 2002 г. – кмет на Нюрнберг. Оттогава 5 пъти годишно организира мобилни срещи с гражданите.

На тях Мали, заедно с местни представители на администрацията и на политическите партии, обикаля различни части от града с колело и се среща с жителите на града. Средната дължина на всеки един от маршрутите е около 25 км, а сред основните цели е и рекламирането на придвижването с колело. Малко изненадващо 59-годишният политик наскоро обяви, че няма да се кандидатира за изборите през май 2020 г. – за да даде път на младите.

4. Гелзенкирхен, Северен-Рейн-Вестфалия

Настоящият кмет на Гелзенкирхен Франк Барановски е избран за първи път през 2004 г. – 26 години след като става член на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Бил е председател на младежката организация на партията в Гелзенкирхен, а през 2000 г. става и председател на местната организация. Самият той наскоро също обяви, че няма да се кандидатира за пореден мандат догодина, тъй като не иска да бъде запомнен като вечен кмет.

По време на управлението на Барановски Гелзенкирхен може да се похвали с ръст на детските градини и яслите, както и на работните места. Но не достатъчен – към септември 2019 г. безработицата в града е малко над 11% - при средна за провинцията 6,5%, а за цяла Германия - 3,1 процента. Според изследване на фондация "Ханс Бьоклер", жителите на града са с най-ниските доходи в цяла Германия през тази година.

5. Лайпциг, Саксония

Кметовете на Лайпциг, Кемниц, Ерфурт и Оснабрюк заемат постовете си от 2006 г., но кметът на Лайпциг Буркхард Юнг е избран най-рано – през февруари. Юнг е завършил германистика и теология и е преподавал двете дисциплини, преди да влезе в Градския съвет на Лайпциг през 1999 г., където е отговарял за образованието, спорта и политиката към младите. През 2000 г. става член на ГСДП, а 5 години по-късно е избран за кмет, след като неговият предшественик на поста Волфганг Тийфензее става министър на транспорта в първото правителство на Ангела Меркел.

По време на вече 13-годишното управление на Юнг, Лайпциг привлича големи концерни като Amazon. В този период обаче избухна и голям имотен скандал: през 2012 г. стана ясно, че общината в Лайпциг е продавала уж безстопанствени имоти на инвеститори, без да издири собствениците им. На общината тогава ѝ се наложи да обезщети част от засегнатите, а на Юнг - да освободи служители на правното ведомство в града. Въпреки това, кметът спечели втори мандат през 2013 г., а през пролетта обяви, че планира да се кандидатира и за трети догодина.

Сред кметовете на големите градове в Германия по-малко от 10 са нечленуващите в една от двете големи партии – ХДС/ХСС или ГСДП. Повечето от тях обаче са подкрепени от една от двете партии. Само петима от кметовете на 50-те най-големи града в Германия са жени, а само един не е германски гражданин – кметът на Рощок е датчанинът Клаус Руе Мадсен.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички