Германия: защо им плащат толкова малко?


Германия: защо им плащат толкова малко?
Снимка: Getty Images / Guliver

3868

8,84 евро на час – такъв е размерът на минималната трудова ставка в Германия, която стана задължителна преди три години. И днес обаче близо 3 милиона трудещи се получават по-малко, сочи актуално проучване, цитирано от "Дойче Веле".

Около 2,7 милиона германци, т.е. 9,8% от работната сила на страната, са получавали през 2016 година по-малко от минималната работна заплата. До този извод стига актуално изследване, резултатите от което бяха оповестени този понеделник.

Триковете на работодателите

Келнерите, шофьорите на камиони, търговците на дребно и строителните работници частично биват експлоатирани от безскрупулни работодатели, пишат по този повод авторите на проучването, проведено от Института за икономически и социални изследвания (WSI) към германския профсъюз DGB. Те твърдят, че работодателите използват редица трикове, за да заобиколят изискването за задължителната минимална почасова ставка от 8,84 евро. Келнерите, например, редовно биват заставяни да работят по-дълго от договореното работно време, на много от шофьорите на камиони не им плащат престоите и почивките, а голяма част от строителните работници биват назначени неправомерно като "самонаети лица".

Проучването показва, че през 2016 година заплатите на 38 процента от работещите в хотелиерството и кетъринга са били по-ниски от задължителните минимални работни заплати. Същото се отнася и за 20 на сто от заетите в търговията на дребно и за 17 на сто от работещите в производството на храни. Напълно очаквано, най-сериозни са проблемите във фирмите без профсъюзи или други организации, защитаващи наемния труд, изтъкват авторите на изследването.

В Германия задължителната минимална почасова ставка беше въведена в началото на 2015 година и се смята за заслуга на социалдемократите - по-малкия коалиционен партньор в последното правителство на Ангела Меркел. За спазването им отговаря специална агенция към финансовото министерство. През миналата година агенцията е направила 2500 проверки и е наложила глоби на фирми за общо 4,2 милиарда евро, стана ясно от отговор на министерството, даден на запитване на опозиционната Лява партия.

Позовавайки се на проучването на WSI, синдикатите и отделни опозиционни политици критикуват правителството, че не е направило достатъчно, за да осигури спазването на закона. Лявата партия, например, настоява за повече персонал и пледира за пет хиляди нови назначения. Мнозина обаче смятат това за нереалистично, а правителството обещава да увеличи състава на агенцията с нови 1600 служители до края на 2019 година. Социалдемократическата партия също е за засилване на контрола, но предлага по-различен подход: например да се дадат повече права на синдикатите да завеждат наказателни дела срещу работодателите. Дотук обаче партията не е успяла да приеме предложението.

Разминаване в данните

Изследването на WSI все пак стига до извода, че въвеждането на минималните почасови ставки като цяло се смята за успех: благодарение на тях доходите на много нископлатени работници и служители са нараснали, като в същото време е намалял броят на работещите, зависими от държавни помощи. Посочва се обаче и това, че минималните ставки остават под жизнения минимум. Според изследването, през 2016 година делът на бедните е спаднал с 2,7 пункта до 17 процента.

В писмено становищe на германското министерство на труда, изпратено до Дойче Веле, също се посочва, че въвеждането на минималното почасово заплащане "като цяло е голям успех". От министерството обаче поставят под съмнение проучването на WSI, чиито данни се разминават съществено с тези на правителството. Според неговата информация, работещите в Германия, които са получавали по-малко от задължителната минимална заплата, са между 750 хиляди и 1,1 милиона.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички