Германски евродепутат обвини Берлин, че пречи нарочно на данъчен законопроект за ЕС


Германски евродепутат обвини Берлин, че пречи нарочно на данъчен законопроект за ЕС
Снимка: Thinkstock

2654

Германия е основен двигател в група от европейски държави, които не желаят по-голяма прозрачност в данъчните закони и се противопоставят на предложение на Европейската комисия по въпроса, пише EUObserver.

Става въпрос за предложението мултинационалните компании да се отчитат по отношение на данъците си във всяка държава в ЕС, в която развиват дейност, а не на едно място. Предложението стана факт, след като Брюксел удари с рекордните 13 млрд. евро Apple, защото американската компания осчетоводява европейския си бизнес само в Ирландия – поради ниската ставка на корпоративния данък.

Сега Германия, заедно с Люксембург – известен „данъчен рай“ в Европа, иска предложението на ЕК да мине единствено при пълно единодушие, а не с обикновено мнозинство. На своя страна Германия е привлякла Австрия, Чехия, Дания, Латвия, Словения и Швеция.

В специална пресконференция германският евродепутат Свен Гиголд говори по темата, като посочи точно Германия като виновна за забавянето на процеса на обсъждане на предложенията в Европейския съвет. Евродепутатът говори точно преди съдебното дело срещу Антоан Детур и Рафаел Хале по аферата „Luxleaks”.

Двамата разкриха как люксембургските власти, начело със сегашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, са привличали големи мултинационални компании с обещания за данъчни преференции. Това е нанесло щети за милиарди евро за държавите, където иначе въпросните стотици компании е щяло да плащат данъци, ако Люксембург не ги беше привлякъл в стил "данъчен рай". Детур получи една година условно и беше глобен с 1500 евро. Той е бивш служител на PricewaterCoopers.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички