Германски съд потвърди компенсациите за спирането на атомни централи


Германски съд потвърди компенсациите за спирането на атомни централи
Снимка: iStock/Guliver

2810

Федералният конституционен съд на Германия в Карлсруе – висшата инстанция в страната, потвърди изплащането на компенсации на германския концерн RWE и на шведския Vattenfall заради решението на германското правителство да закрие предсрочно АЕЦ в страната след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г. На третия концерн E.ON съдът отказа компенсация, пише сайтът atomis-energy.ru.

След аварията в японската АЕЦ, под натиска на общественото мнение, 8 от 17 германски АЕЦ бяха спрени, а през 2015 г. бе изведена от експлоатация АЕЦ „Графенрайнфелд“. Според плана, останалите АЕЦ ще бъдат затворени през 2018 г., 2020 г. и 2022 г.

Според оценката на енергийните концерни, правителственото решение е станало причина за колосални икономически загуби. Конкретна сума за финансовите компенсации никога не е била назовавана, но според оценки може да става дума за 19 милиарда евро, съобщава Deutsche Welle.

Делът на електроенергията, изработвана от централите до тяхното затваряне е била 23-25% от общото производство в страната – колкото и в САЩ.

Според решението на съда до края на юни 2018 г. правителството на Германия трябва да разработи съответния механизъм за компенсации. Според агенция DPA решението не означава незабавно изплащане на компенсации, но то създава необходимата база да се поиска финансово обезщетение за загубите по извънсъдебен път или да се подадат нови искове.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички