Гешев: Манипулация е, че има паднали доказателства за Иванчева


Гешев: Манипулация е, че има паднали доказателства за Иванчева
Снимка: БГНЕС

2574

Единицата за справедливост е това, което присъжда съда. Подсъдимите продължават да са невиновни, но през последните няколко дни има кампания колко са тежки присъдите на Иванчева и Петрова. Има различни състави на убийство, има различни състави на подкуп. В случая Иванчева и Петрова са привлечени по най-тежкия състав за подкуп, а законодателят счита по тази линия обществената опасност е такава, каквато е при умишлено деяние. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор Иван Гешев.

На въпрос на БНТ какво не е стигнало на прокуратурата, за да убеди съда, че Иванчева и Петрова са виновни за получаване на подкуп (бел. ред. – те бяха осъдени заради поискване на подкуп от 187 000 лева), Гешев изненадващо коментира, че държавното обвинение не било сигурно дали това е така, защото не били излезли още мотивите по решението. Той обяви за манипулация медийни статии, че има паднали доказателства. Това е манипулация, зад която стоят определени политически и олигархични кръгове, определени журналисти, каза прокурорът, който заяви, че било манипулация твърдението, че Иванчева не била писала в тефтера си – била писала, писал бил и Петко Дюлгеров, но и друг човек, но това не било съотносимо в делото. Припомняме, че имаше искания за три експертизи за шеста страница в тефтерчето на Иванчева, където са записани определени числа и точно за тях се твърди, че това са част от сметки какъв да е подкупът – но вещите лица казаха, че почеркът вероятно е на трето лице, а не на Иванчева или Дюлгеров.

За отказа от показанията на Дюлгеров (бел. ред. - Петко Дюгеров е сочен за посредник по получаване на подкупа от Иванчева и Петрова), Гешев заяви, че така правели и циганите и че Дюлгеров се обяснил пред медиите, не пред съда. Той просто си е взел процентът от сумата, която е предал на останалите подсъдими, добави прокурорът. И даде съвет на Дюлгеров – мястото за даване на обяснения е в съда, само че "и той, и адвокатът му знаят", че тогава ще има оценка по делото, а определени доказателства не може да ги обясни.

Според Гешев делото е минало нормално, защото и двете страни са недоволни и това значело, че съдът е постигнал баланс. Искаме гражданите да чуят всички СРС-та, продължи прокурорът и призова всичко да се дава на медиите, защото държавното обвинение не се страхува и знае каква е истината.

Относно намерението на Иванчева и Петрова да го съдят за клевета, Гешев коментира, че това било "готово ноу-хау" и се използва от обвиняемите. Това е изпитан способ, който ти пречи да работиш, защото се занимаваш с глупости, каза обвинителят, който не намира основания да бъде съден. Той не беше попитан за изнесените данни от Биляна Петрова, че баща му е участвал в източване на държавна фирма в началото на века.

Проблемът е, че досега законът не се прилагаше, натрупваше се чувство за несправедливост заради войната с корупция. Сега, когато почнаха първите стъпки в тази война, някои хора се уплашиха, че и с тях ще се случи, даде обяснение Гешев.

Съдебна политика

За финал Иван Гешев заяви, че "всякаквите интереси" правели "терена кален" - става въпрос за състезанието за нов главен прокурор, тъй като тази година изтича мандатът на Сотир Цацаров. Той изброи на първо място "интереси" на олигарси, на журналисти, но специално внимание обърна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Гешев обвърза Панов с протест в подкрепа на Иванчева и изтъкна мнение, че това е сигнал за навлизане на политиката в съдебната власт. А на въпрос за проверките "Апартаментгейт", отговорът беше, че се прави всичко възможно да са бързи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички