Гешев: При ареста на Иванчева бе спазен законът от А до Я

Гешев: При ареста на Иванчева бе спазен законът от А до Я
Източник: БГНЕС

"Правата на човека е синоним на права на нарушителя. Махалото мина в другата крайност – в липса на всякаква държава. Политиците приемат законите, ние ги изпълняваме." Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, коментирайки темата с ареста на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Гешев все пак уточни, че всеки е невинен до доказване на противното

"Ще съм сигурен във виновността на дамите, когато делото приключи с осъдителна присъда. Към момента смятам, че имаме достатъчно доказателства за виновността им. Отговарям за тази прокуратура и за нашите действия, нямам съмнения в качеството на свършената работа", допълни още той в интервю за bTV.

"Една от причините да съм тук в момента е да защитя труда на колегите си, които си свършиха прекрасно работата. Те спазиха закона от А до Я. Това е лош късмет за нас разследващите, и ние имаме семейства - никой не иска да седи пред цяла България и да извършва тези действия. Този лош късмет не се дължи на наши действия. Не сме виновни, че те са решили да вземат подкупа в центъра на София, да си сменят парите в едно кафе, да ги разхвърлят и да изберат този централен маршрут в час пик. Унизително е да изнудваш инвеститори. Унизително е да те няма в работния ти ден, когато ти е приемният ден. Унизително е тези пари да не влизат в ремонти, асфалти, пенсии и т.н. Унизително е да искаш да те почерпят и за най-малката услуга", обясни още Гешев в отговор на въпрос дали арестът на Иванчева е бил унизителен.

По думите му "теории има всякакви - действахме според закона. Тези пари са много и не са наши. Ако ги бяхме изпуснали, щяхте да ни питате: "Защо не ги задържахте веднага."

В коментар на твърденията на Иванчева, че това е фалшив арест и те са знаели какво точно търсят, Гешев заяви: "Тя говори неистини. Обвиняемите у нас могат да говорят всичко, дори и да лъжат, без да носят никаква наказателна отговорност. На адвокатите работата им е да подкрепят това. Нищо от това не отговаря на истината. Бях там 15 минути след спирането на колата. Цяла България може да види как започва претърсването - от предна лява врата и всичко започва да се описва. След час, час и нещо открихме парите. Не е започнато, както твърди Иванчева, директно от парите. За това беше толкова дълго. Претърсва се всичко и се описва всичко". 

Попитан на кои места точно е "светела" Иванчева, Гешев отговори: "Не съм специалист къде точно може да светнат. Не съм наблюдаващ прокурор по делото, не съм чел протоколите за свидетелствата. Факт е, че те светят на доста места. Следователите работят с ръкавици. Теории на конспирацията има абсолютно всякакви."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.