Гигантът Volkswagen тествал вредни газове върху хора


Гигантът Volkswagen тествал вредни газове върху хора
Снимка: Volkswagen

4853

Последният скандал около автомобилния гигант Volkswagen се разраства. След като по-рано бе разкрито, че компанията е тествала вредни газове върху маймуни, сега се оказва, че експерименти са правени и върху хора.

Става дума за 25 младежи, които в рамките на няколко часа са вдишвали различни дози от газа при опити в институт, част от Университета на Аахен. Изследването е било финансирано от Volkswagen и други автомобилни производители.

Последствията за човешкия организъм от газовете не са били определени, когато изследването е било публикувано през 2016 г., съобщава в. Stuttgarter Zeitung.

Преди дни в. New York Times съобщи за други подобни тестове, но с маймуни. Те били проведени през 2014 г. от Изследователския респираторен институт "Лавлейс" по договор, в който Volkswagen е била основният възложител, твърдят двама души, които са ръководили опитите. Маймуните са били принудени да дишат отработените газове от дизелов двигател на Volkswagen, за който година по-късно се разбра, че е оборудван с компютърна програма, прикриваща факта, че емисиите са над допустимото.

За целта е била използвана Европейската изследователска група за околна среда и здраве в транспортния сектор (EUGT) - лобистка организация, финансирана от Volkswagen, Daimler и BMW, която бе разпусната миналата година. Предназначението на опитите е било да се съберат аргументи в защита на дизеловите двигатели след разкрития на Световната здравна организация, че отработените от тях газове може да предизвикват ракови заболявания, допълва New York Times. Не е ясно дали автокомпаниите са знаели за експериментите с маймуни.

Германското правителство осъди опитите с хора и маймуни и настоя ръководните органи на трите компании да вземат мерки.

Междувременно надзорният съвет на Volkswagen призова в понеделник за незабавно разследване на това кой е поръчал тестовете.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички